Caută
Close this search box.

Cine controlează acum bazinele cu dejecţii de porci de la Periş

periş

Familia libaneză Laoun, clienți ai DIICOT în mai multe dosare penale, este cea care deține în proprietate batalele – bazinele de acumulare dejecții – fostei ferme de porci de la Periș, care ard mocnit de 2 zile și au poluat Capitala, potrivit primarului din Periș, Anghel Albu. Este vorba de o familie implicată în mai multe dosare penale de evaziune fiscală cu zeci de milioane de euro.

”Acea fermă nu mai există, a intrat în faliment, dar batalele sunt proprietatea unei firme care a cumpărat de la Romsuintest SA. Aceasta se numește Klevek Company SRL. Ferma se află undeva la limita județului Ilfov cu Dâmbovița, spre Dârza, Crevedia. Batalele sunt două la număr, au o lungime de 200 de metri cu o lățime de 100 metri și o adâncime de 7 m. Pe ele, fiindcă nu au mai fost utilizate de circa 10 ani, a crescut stuf, că nu mai funcționează ferma, a fost distrusă, s-a vândut pe bucăți. Cineva a dat foc intenționat și s-a întâmplat nenorocirea, se elimină acest fum și din cauza azotului de acolo. Un nemernic a pus focul, să vadă cum arde stuful, să se distreze, cum pun peste tot”, a declarat primarul din Periș.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Klevek Company este deținută de Miswa Laoun, un cetățean libanez de 24 de ani, membru al familiei Laoun, care deține producătorul de carne de pasăre Agrisol și producătorul de ouă Toneli.

De altfel, Ihab Laoun (care deținea 94,51 % din firma Klevek Company), Dumitru Elie și Chawki El Boustany, s-au retras din firmă în luna mai 2016 în favoarea lui Miswa Laoun, care deținea inițial doar 0,27 %. Libanezii controlau grupul Klevek, Laoun’s Europe și Conserv Buftea, printre alte firme.

Cei trei s-au retras din firmă după ce, în 2015, au fost arestați de DIICOT Ialomița într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani de 2,5 milioane de euro. E vorba de dosarul Horticons Fetești. Societatea a fost cumpărată de familia Laoun și redenumită Klevek Factory. Procurorii susțin că libanezii au înregistrat în contabilitate zeci de tranzacții fictive privind achiziția de bulion pentru a-și diminua scriptic profitul și, în consecință, taxele către stat.

În mai 2015, Ihab Laoun și Dumitru Elie El Boustany au fost eliberați pe cauțiune de 1,5 milioane de euro, potrivit jurnalistului Marian Păvălașc.

Libanezii au fost trimiși în judecată la Tribunalul Ialomița care, în decembrie 2017, i-a condamnat la pedepse între 6 și 3,8 ani de închisoare, potrivit ziarului local independentonline.ro.

Doi ani mai târziu, Curtea de apel București a anulat sentința Tribunalului Ialomița, invocând un viciu de procedură, și a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Ialomița.

În rejudecare, pe 28 februarie 2020, Tribunalul Ialomița a decis restituirea dosarului la DIICOT pentru refacerea rechizitoriului, dar decizia nu e definitivă. Următorul termen în procedură de cameră preliminară este pe 27 aprilie 2020.

Un alt membru al familiei Laoun, Youssef Laoun, a primit clasare, alături de latifundiarul Jihad El Khalil, într-un alt dosar DIICOT cu prejudiciu de 30 de milioane de euro.

Cine a falimentat ferma de porci de la Periș, care apoi a fost vândută pe bucăți. În ianuarie 2016, ferma Romsuintest SA a fost băgată în faliment de Claudiu Laurențiu Barbu, un afacerist despre care jurnalistul Marian Păvălașc a dezvăluit că, în 2010, a ajutat PSD să scape de o datorie de 4 milioane de lei.

Pe atunci, secretarul general al PSD era Liviu Dragnea. Jurnalistul a arătat și cum o parte din porcii de la Periș a ajuns la ferma Salcia a lui Dragnea, în contul unor datorii pentru furaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri