Caută
Close this search box.

Cine sunt rectorii care vor să controleze în continuare ce se întâmplă în CNADTCU

cnatdcu

12 rectori vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie.

Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian Georgescu, Nicolae Istudor se află printre aceștia, în mijlocul unei dezbateri care a împărțit lumea academică în două: de ce vor să controleze rectorii direct și la vedere forul specialiștilor care decide toate promovările din universități, cine devine conducător de doctorat, către cine se împart banii de cercetare rezervați școlilor doctorale și soarta marilor plagiate?

Responsabilitatea alegerii acestui corp de experți ai Ministerului Educației este pasată, la vedere, în an dublu electoral, între ministrul Monica Anisie și președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.

De remarcat că ministrul Educației este cel care are atribuția de a desemna membrii CNATDCU. Deci decizia finală îi aparține ministrului Anisie, care însă a refuzat să spună, până acum, care este poziția sa cu privire la posibilitatea ca rectorii să propună membrii Consiliului.

De remarcat că și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, fost rector pentru 2 mandate la UBB Cluj-Napoca și actual președinte CNATDCU, se află pe lista universitarilor care vor să numească în continuare membrii CNATDCU
Ministrul ezită să-și asume public numele propriului corp de experți și cere ca împărțeala politică să fie făcută de Cîmpeanu.

Acesta a tranșat propunerile primite de la universități – liste împănate de nume de rectori și de foști miniștri, deci mici bombe politice – trimițând către ministru 2 propuneri pe fiecare comisie, nu una așa cum prevedea inițial decizia.

Mai jos, lista rectorilor care vor să pună membrii CNATDCU, lista integrală a universitarilor propuși de CNR să facă parte din acest for, precum și numele tuturor organizațiilor consultate de Ministerul Educației înainte de a lua o decizie.

Rectorii care vor să facă parte din comisiile care aleg membrii CNADTCU:
Daniel Breaz – face parte dintre “rectorii veșnici” (se află la al 3-lea mandat de rector al Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, speculând o prevedere din Legea educației care prevede limitarea la 2 mandate pentru cea mai înaltă poziție într-o universitate). A fost ministru al Culturii și ministru interimar al Educației în ultimele luni ale guvernului PSD Dăncilă.
Cezar Spînu – rector pentru al doilea mandat consecutiv la Universitatea din Craiova
Valentin Popa – face și el parte din Rectoriada III. Se află la al 3-lea mandat de rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, a fost ministru al Educației în guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, este cel care a implementat planurile lui Liviu Pop de a avea manuale realizate de editura unică a statului
Gerard Jităreanu – și el rector aflat la al 3-lea mandat în fruntea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași
Puiu Lucian Georgescu – rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați și fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose.
Cornel Cățoi – rector pentru al doilea mandat al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca
Tudorel Toader – rector pentru al doilea mandat al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, implicat în “afacerea plagiatului” procurorului Codruț Olaru – a cărui teză a coordonat-o, ministru al Justiției în guvernul PSD Dăncilă. Detalii aici
Marian Preda – rectorul Universității din București aflat la primul mandat, fost decan al Facultății de Sociologie, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu
Ghiță Bârsan – rector pentru al 3-lea mandat la Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu
Nicolae Istudor – rector pentru al 2-lea mandat în fruntea Academiei de Studii Economice (ASE) din București
Marian Moiceanu – rector pentru al 2-lea mandat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti
Radu Marcel Moraru – rector pentru al 2-lea mandat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri