Caută
Close this search box.

Conf dr. Maria Nițescu, medic primar igienă alimentație și nutriție: Stați acasă de Paști și fiți cumpătați!

Conf dr. Maria Nițescu, medic primar igienă alimentație și nutriție la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” ne-a acordat un interviu în care ne vorbeste despre cumpătare la masa de Paști, mai ales dacă unele persoane au ținut și post.

Conf.Dr.Maria Nitescu
Sursă foto: Facebook/Maria Nitescu

În plină pandemie de COVID-19 riscul de a ne infecta crește cu atât mai mult cu cât ne expunem contactului cu alte personae. Nu cred că mai există cineva care să stea în cumpănă când este vorba să aleagă între statul liniștit acasă, împreună cu familia și o infecție cu noul coronavirus sau suprasolicitarea ambulanței și serviciilor de primiri urgențe pentru crize digestive determinate de excese alimentare.

Suntem obișnuiți să sărbătorim Paștele cu toți cei dragi, cu bucurie și cu bucate alese. De cele mai multe ori însă, s-a întâmplat ca bucuria să fie umbrită de lipsa măsurii în ce privește consumul de alcool și mâncare, de mersul la spital și nu numai.

În acest an, de Paște, trăim o situație specială. Pentru binele nostru și al celor dragi, este mai potrivit să stăm acasă doar cu familia și să fim cumpătați! În acest fel, ne putem proteja și pe noi, dar mai ales pe părinții și bunicii noștri!

Și pentru că mersul la spital în această perioadă înseamnă un stres suplimentar, atât pentru noi, cât și pentru personalul medical, vă recomand să aveți grijă la ce mâncați, cât mâncați, cum preparați mâncarea, și nu în ultimul rând la cât alcool consumați.

Dacă sunteți diagnosticați cu o boală ce necesită regim alimentar (diabet zaharat, insuficiență renală cronică, gută, boli inflamatorii ale intestinului, alergii alimentare, HTA etc), nu uitați de recomandările nutriționale făcute de medicul dumneavoastră curant!

Pentru toți cei care așteptați bucatele tradiționale ale Paștelui (miel, drob, salată de boeuf, ouă roșii, cozonac, pască etc) atenție la modul cum le combinați și la ce cantități consumați!

Vă recomand să încercați spațierea în timp pentru a putea gusta toate aceste preparate, fără apariția sau agravarea unor manifestări patologice. Este bine să combinați carnea, drobul și ouăle cu legume, gătite în special sub formă de salate, să le consumați separat, în momente diferite ale zilei și să nu abuzați de alimente grase și de alcool.

În ceea ce privește prelucrarea termică a alimentelor, este de preferat gătitul la cuptor, fierberea și înăbușirea în detrimentul prăjirii și grătarului cu cărbuni.

Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, acordați atenția cuvenită igienei mâinilor, igienei spațiului și ustensilelor folosite, spălării și preparării corecte a alimentelor (în special dacă se consumă în stare crudă, cum este cazul legumelor și fructelor). Tot în acest context, o grijă deosebită trebuie acordată depozitării alimentelor care va ține cont de perisabilitatea acestora și de nivelul de prelucrare. Astfel, alimentele ușor perisabile (carne, mâncare gătită, aperitive cu ou si carne, brânzeturi etc) vor fi depozitate în frigider la temperatură cuprinsă între 0 și +4 grade C și se va avea grijă ca alimentele prelucrate termic să fie depozitate separat de cele crude.

Moderația pe care o vom manifesta în aceste zile în ceea ce privește consumul preparatelor specifice de Paște și consumul de alcool, va reduce numărul apelurilor la 112 și numărul prezentărilor la serviciile de primiri urgențe pentru manifestări patologice ce pot fi determinate de excese (colica biliară, balonare și crampe abdominale, pancreatită acută, crize hiperglicemice etc). În același timp, vom fi protejați și de riscul de infecție cu noul coronavirus prin evitarea expunerii la contact prelungit cu alte persoane.

Să alegem așadar grija pentru noi, pentru cei dragi și pentru personalul medical greu încercat în această perioadă!

Conf. Dr. Maria Nițescu, UMF ”Carol Davila”, Medic primar igiena alimentației și nutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri