Caută
Close this search box.

Consiliul European: Nordicii nu vor să plătească facturile țărilor din sudul Europei, afectate de criza COVID

Liderii europeni s-au întâlnit din nou în format de videoconferință pentru a discuta temele fierbinți ale momentului.

Este vorba despre planul de ridicare progresivă a restricțiilor și relansarea după ceea ce ar putea fi una dintre cele mai serioase depresiuni economice de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Reuniunea se anunță a fi una fără rezultate concrete, de vreme ce diviziunile dintre țările din Nord și cele din Sud, grav afectate de criză sanitară, sunt neschimbate, când vine vorba de împărțirea solidară a poverii financiare.

Dezbaterea durează deja de aproape o lună, fără a se putea întrezări o soluție acceptabilă pentru toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

În timp ce țări ca Italia și Spania, susținute de Franța și Belgia, sunt pentru o punere în comun a datoriilor prin emiterea unor așa numite coronabonduri, destinate restartării economiei, nordicii se opun și nu doresc să plătească facturile celorlalți, potrivit TVR.

Dacă olandezii spun un „nu” hotărât, Angela Merkel are o poziție nuanțată. Deși se opune coronabondurilor, este pentru un plan masiv de stimulare a economiei, un adevărat plan Marshall care să reducă turbulențele pe care le suferă economia din cauza crizei sanitare.

Rămâne de văzut ce formă va lua acest fond de redresare economică.

Va fi el cuprins în interiorul cadrului financiar multianual sau dimpotrivă, va fi gândit ca un instrument separat care să poată fi accesat rapid, așa cum își doresc statele cel mai greu lovite de criză?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri