Coronacriza zgâlţâie puternic jilţul Ţarului Putin

vladimir putin

Primele zile din săptămână, chiar după Paştele Ortodox, au adus probleme în creştere pentru Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin:

Preţul petrolului în scădere dramatică şi pe perioadă importantă de timp, scăderea rublei, investiţii enorme necesare din fondurile Băncii Centrale pentru menţinerea rublei, fără scăderea dobânzilor, prăbuşirea economică şi nevoia de compensare a scăderii economice dramatice din Fondul de Stabilizare, rezerva strategică a Moscovei pentru buget.

Dacă peste aceste componente introducem în ecuaţie problema crizei coronavirusului, nevoia de investiţii în a limita impactul exploziv şi a trata bolnavii, precum şi greşelile de natură politică ale liderului rus, perspectiva alungării sale de la Kremlin, chiar înainte de încheierea mandatului actual, în martie 2024, devine tot mai probabilă.

Greşelile politice şi gestiunea crizei: nu e loc pentru populism şi pasarea responsabilităţii Vladimir Putin anunţa ritos şi sigur pe sine, acum circa o lună, că Rusia nu are probleme cu coronavirusul şi că pandemia şi explozia numărului de cazuri la vecinul său, China, nu a afectat-o, pentru că a închis frontiera de stat.

De fapt, Kremlinul s-a bazat pe faptul că numărul de curse între oraşele chineze şi Moscova nu e atât de relevant, iar prezenţa bolnavilor răsfiraţi prin întinderile Siberiei – spaţiul de contact cu China şi zona afacerilor chinezeşti, e nerelevantă pentru că acolo densitatea populaţiei ruse e atât de redusă încât o epidemie reală nu poate să explodeze.

Şi lipsa interesului pentru drepturile omului, dreptul la viaţă şi la tratament medical corect, s-ar putea adăuga, am spune noi, unei asemenea evaluări greşite la Kremlin, care l-a expus pe Putin în faţa realităţii care a fost diferită. Iată, însă, că au fost cuprinse de pandemie aglomeraţiile majore din Rusia, cu preponderenţă Moscova şi Sankt Petersburg, capitala Rusiei şi oraşul de origine al lui Putin, o lovitură de imagine relevantă.

Rusia a avut, la ultima raportare de marţi, 21 aprilie, 5642 de noi cazuri – în creştere susţinută – şi 51 de morţi noi, marcând faptul că este astăzi, alături de Marea Britanie, pe valul creşterii exponenţiale şi în prim planul pandemiei, încă departe de vârf. Dacă mai adăugăm faptul că preşedintele rus a dispărut brusc din prim plan – s-a auzit chiar că ar fi fost într-o autoizolare, după ce a avut contact cu un medic probat cu coronavirus ulterior – Vladimir Putin a declinat orice responsabilitate şi a lăsat bătălia cu coronavirusul primarilor şi şefilor de regiuni.

Însă ce a uitat guvernul federal este să dea şi resursele de bază pentru a combate coronavirusul, respectiv fonduri pentru achiziţia de materiale de protecţie, sprijin pentru medicii din linia întâi şi medicamente. Cozile de ambulanţe de câte 15 ore la intrarea în spitale au arătat dimensiunea impactului pandemiei în Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *