Caută
Close this search box.

Deputaţii vor să îi ajute pe aleşii locali incompatibili să candideze la următoarele alegeri

mai

Deputaţii din comisiile de specialitate au introdus un nou articol pentru completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, care permite aleșilor locali declarați incompatibili înainte de 2017 să candideze la primării sau pentru alte funcții.

De asemenea, noul articol permite și candidaturile aleșilor locali care au fost declarați incompatibili după 2017, dacă pentru aceștia nu există o decizie definitivă.

Surse din cadrul Agenției Naționale de Integritate au declarat pentru G4Media că în urma acestei decizii vor fi amnistiați cel puțin 1000 de aleși locali. Aceștia, fie că se află sub interdicția de a candida în urma unor sentințe definitive, fie că au fost declarați incompatibili de ANI, dar procesele lor se află încă în judecată, vor putea să candideze din nou pentru funcții pe care le-au deținut în trecut sau pentru altele.

Conform observațiilor transmise parlamentarilor de Agenția Națională de Integritate, este vorba de peste 400 de consilieri locali și 600 de primari care vor beneficia de amnistia incompatibilității.

Noile prevederi referitoare la ștergerea incompatibilității în rândul aleșilor locali:

Nu pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate, rămase definitive potrivit legii

Conform noului articol, pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive în condiţiile legii.

De asemenea, pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, dacă acestea nu au rămas definitive prin hotărâre judecătorească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri