Caută
Close this search box.

Eurodeputaţii din PE cer suplimentarea fondurilor UE pentru susţinerea presei şi a culturii

eurodeputaţii

Membrii Comisiei de cultură a Parlamentului European (CULT) au solicitat alocarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru susţinerea culturii şi a presei, indică un comunicat postat marţi pe site-ul PE.

Eurodeputaţii au trimis o scrisoare comisarilor europeni Mariya Gabriel (inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret) şi Thierry Breton (piaţă internă) în care subliniază că, în contextul în care sectorul creativ şi media sunt grav afectate de actuala criză, Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a ajuta la relansarea acestor domenii.

În scrisoarea respectivă, membrii CULT cer Comisiei Europene să exploreze potenţialul creării unui fond de urgenţă pentru a susţine sectorul media, în condiţiile în care există fonduri care nu pot fi utilizate în cadrul altor programe din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.

Ei evidenţiază, de asemenea, că sectorul cultural este format din mulţi artişti individual şi IMM-uri, dar şi din fundaţii. Statutul lor face deseori mai dificil să devină eligibile pentru scheme de sprijin naţional sau de la UE.

Pentru a fi siguri că fonduri UE vor ajunge la sectorul cultural, eurodeputaţii solicită Comisiei Europene să ia în considerare sporirea bugetului Instrumentului de garantare pentru sectoarele cultural şi creativ (programul Europa Creativă) prin deblocarea unor fonduri de la bugetul pentru 2021 sau prin transferarea unor sume de la Fondul European pentru Investiţii Strategice.

”Schimbările la regulile privind fondurile structurale convenite vineri de Parlamentul European pot contribui la deblocarea unor finanţări suplimentare. Proiecte care tratează impactul pandemiei COVID-19 sunt acum eligibile pentru finanţare 100% şi regulile privind concentrarea tematică s-au relaxat, astfel că fondurile pot fi mai uşor canalizate către locurile unde sunt cele mai necesare”, a declarat luni preşedinta CULT, Sabine Verheyen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri