Caută
Close this search box.

Fiul unei asistente de la Terapie Intensivă şi colegii săi, calificaţi la Olimpiada Geniilor din SUA, confecţionează viziere

Fiul unei asistente medicale din Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, împreună cu alţi cinci liceeni de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, toţi calificaţi la Olimpiada Geniilor din SUA, au decis să ajute la fabricarea vizierelor necesare celor din linia întâi.

Daniel Marpozan, a cărui mamă este asistentă medicală la ATI, spune că mai multe echipe de robotică din ţară au început să lucreze la confecţionarea de piese pentru echipamentele de protecţie ale cadrelor medicale şi nu numai.

„Am văzut foarte multe articole în care era scoasă în evidenţă lipsa acestor viziere, aşa că ne-am gândit să ajutăm şi noi cum putem. În plus, am văzut o mobilizare a multor oameni atât în Sibiu, cât şi in alte părţi, fapt ce ne-a determinat să ajutăm şi noi.

Cunosc foarte multe echipe de robotică din cadrul competiţiei First Tech Challenge care lucrează toată ziua la producerea vizierelor. Ajutăm cadrele medicale şi nu numai deoarece avem posibilitatea şi simţim că în acest moment este nevoie de sprijin mai mult decât oricând”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Daniel Marpozan.

Daniel face parte din echipa Herotech calificată pentru a doua oară la Olimpiada Geniilor din SUA. Herotech a reuşit în 2019 să obţină medalii de aur şi argint la Olimpiada Geniilor din SUA, elevii fiind ajutaţi de sponsori ca să participe la concurs.

Acum, cei şase liceeni s-au mobilizat să ajute şi ei la rândul lor şi au renunţat la o parte din banii primiţi ca să-i sprijine pe cei din linia întâi.

„Şi noi la rândul nostru am fost ajutaţi de foarte multe ori, de aceea ne-am gândit că e rândul nostru să dăm o mână de ajutor comunităţii.

În plus, suntem calificaţi şi în acest an la Olimpiada Geniilor din SUA, însă nu vom putea participa, aşa că o parte din sponsorizarea primită pentru această competiţie o putem folosi în acest scop. Avem două imprimante 3D care de o săptămână funcţionează non-stop, însă materialele precum folia transparentă sau filamentul PET încep să nu se mai găsească la noi în ţară”, a explicat Daniel Marpozan.

Cei şase liceeni sibieni – Daniel Marpozan, Codrin Muntean, Alexandru Rădac, Sebastian Bleaja, Daniel Vişa şi Radu Fleşar – le mulţumesc tuturor celor din linia întâi.

„Mesajul nostru pentru cei din linia întâi: dorim să le mulţumim medicilor, asistentelor, celor de la ISU, Poliţie şi tuturor celor ce se află în linia întâi în această perioadă.

Le mulţumim ca fac asta pentru noi şi îi încurajăm să fie optimişti, deoarece vor veni şi zile mai bune! Multă sănătate şi putere de muncă tuturor”, a spus Daniel Marpozan.

Echipa Herotech a reuşit până în prezent să realizeze aproximativ 200 de suporţi de viziere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri