Caută
Close this search box.

Guvernul anunță un deficit bugetar de 6,7% din PIB

deficit

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a anunțat principalele modificări bugetare adoptate, precum și deficitul provocat de epidemia de Coronavirus. Față de estimarea de deficit de 3,6 % din Procentul Intern Brut (PIB), cât s-a prevăzut în construcția bugetului pentru anul 2020, în prezent deficitul e estimat la 6,7%.

Rectificarea buegtară prevede cele mai mari suplimentări de fonduri pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Pe lista instituţiilor care vor avea suplimentări de fonduri se mai află Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Agriculturii. Şeful Cancelariei a adăugat că alocarea bugetară aferentă măsurilor adoptate se ridică la 3% din PIB.

„Bugetul general consolidat ar putea înregistra în acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit după declanşarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB faţă de proiecţia iniţială. Rectificarea bugetară propusă Guvernului şi aprobată în şedinţa de joi se bazează pe noua estimare a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care indică o contracţie de 1,9% a economiei României în 2020. În condiţiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominală a produsului intern brut estimat coboară la 1.082,1 miliarde lei, faţă de 1.129,2 miliarde lei cât s-a avut în vedere la bugetul iniţial”, se arată și în comunicatul transmis de Ministerul Finanţelor.

Cea mai amplă scădere este aşteptată la încasările din contribuţii de asigurări sociale, 8,36 miliarde de lei, ca urmare a măsurilor privind şomajul tehnic şi a reducerii sau opririi activităţii în unele sectoare, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor referitor la rectificarea bugetară.

Reducerea şi închiderea unor activităţi va avea impact negativ și în privința încasărilor din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri