Caută
Close this search box.

Iaşiul va avea un stadion di granda, cu două săli polivalente

iaşi

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a aunțat că Iașiul va avea în câțiva ani un complex sportiv modern ce va cuprinde un stadion de 25.000 de locuri și două săli polivalente, una pentru jocuri și una pentru antrenamente. Edilul susține că designul acestor baze sportive va fi unic în lume.

”Stadionul nou este în proiectare. Avem două echipe de proiectanți care lucrează simultan și pentru stadion, și pentru Sala Polivalentă. Sala este conturată sută la sută la nvel de studiu de fezabilitate. Vom avea și o expunere grafică și video. Iar la stadion se lucrează. S-a început mai târziu cu câteva luni, ei își văd de treaba lor chiar și în această perioadă. Un lucru important este că s-a nuanțat dimensiunea stadionului.

Va fi un stadion cu o capacitate de aproximativ 25.000 de scaune, prevăzut cu toate cele necesare unui stadion la nivel internațional, minim campionat mondial. Tribune oficiale structurate pe mai multe nivele, acces separat între oaspeți și gazde, săli de conferințe, conferințe de presă, pregătirea jucătorilor, refacere, spații comerciale în interior. Și cele mai performante sisteme audio și video. Peste Arena Națională. Va fi un stadion fără pistă de alergare, cu tribunele cât mai aproape de teren. Va fi un stadion de referință pentru România. Nu are o capacitate foarte mare, dar mai bine să fie un stadion aproape plin, decât unul aproape gol”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul a explicat unde va fi amplasat noul complex sportiv: ”E stabilit, face parte din proiect. Am învârtit peste tot în Iași acest stadion, iar locația a rămas Moara de Vânt, acolo unde gestionăm cam 140 de hectare. Legătura cu aeroportul este facilă, iar accesul de bază se va face pe C.A. Rosetti, vor fi căi de circulație, pasaje supraterane.

Iar stadionul va fi în apropierea Sălii Polivalente. Nu va fi o sală precum cea actuală. Vor fi două, una cu spectatori, una fără, pentru antrenamente și încălzire, semiîngropată. Arată deosebit. Tot complexul sportiv Moara de Vânt va fi dominat de spații verzi.

Stadionul va semăna cu coroana Regelui Ferdinand I, iar Sala Polivalentă e leită coroana Reginei Maria. Vor fi coroanele Reginei și Regelui, inconfundabile la nivel mondial. La noi vor semăna cu coroanele, vor avea un design unic!”.

Primarul Chirica a mai spus că actualul stadion din Copou nu va fi demolat. ”Este exclus să fie demolat actualul stadion. Nici pe departe! Stadionul este o arenă reprezentativă pentru noi și va dedicată sportului în continuare, pentru atletism și alte competiții. Dacă vom avea echipa a doua, ar fi o soluție pentru aceasta. E foarte potrivit.

Avem nevoie cel puțin de două arene la Iași, pentru că una poate intra în reparații, poate fi schimbată suprafața și știți cât am avut de pătimit. Iașiul are nevoie de două arene sportive de calitate. Ar fi o greșeală să demolăm arena din Copou. Ea trebuie să fie dedicată pentru sport în continuare”, a mai spus Mihai Chirica.

Edilul a anunțat și că va solicita și ajutorul Guvernului pentru a duce la bun sfârșit acest proiect: ”Vom cere și spriijnul Guvernului României, pentru că va fi o arenă cu caracter regional, vom găzdui și meciurile internaționale ale altor echipe dacă ni se va cere ajutorul. Cu sala de sport am început demersuri înaintea crizei pentru găsirea unui împrumut. Așteptăm să treacă criza.

Vom cere sprijin de la Guvern, vom mai pune și noi din veniturile noastre, vom căuta să găsim și o formă de finanțare din fonduri europene, iar adunând câte ceva din fiecare sursă să ducem la bun sfârșit acest proiect. Investiția este mare, probabil se va duce peste 50 de milioane de euro, nu se poate face peste noapte. Cred că prin 2022-2023 să ne ne gândim la perspectiva de a avea un nou stadion”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri