Caută
Close this search box.

Încă un fake news rostogolit de Ştiri pe surse, site-ul lui Iosif Buble

kremlinul

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei sancţionează încă un fake-news lansat de stiripesurse.ro, site patronat de Iosif Buble, soţul deputatului PSD Diana Tuşa.

„În timp ce autorităţile ne spun să stăm în case şi să ne spălăm pe mâini, unii de prin ‘presa’ ne spala pe creier! Astăzi demontăm un fake news care poate contribui la propaganda anti-europeana şi la tema populist naţionalista ‘marile puteri iau de la gura ţărilor mai mici’”, anunţă ActiveWatch, pe Facebook.

Postarea integrală:

Detaliem în ordine inversă şi ne cerem scuze pentru semnele de exclamaţie, precum şi pentru lungimea postării.

Sursa 3: Site-ul stiripesurse.ro titrează bombastic „Tratamentul pentru coronavirus EXISTĂ! De ce nu este prescris în România”. Din textul sumar, aflăm că există o directiva  a Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) care nu permite medicilor romani  să prescrie acest tratament. Dar aflăm, fără prea multe detalii, că SUA şi Franţa, au instituit „protocoale stricte” (nn. nu ni se explică ce sunt protocoalele astea, dar sună inteligent şi credibil) privind utilizarea acestor medicamente. Apoi suntem trimişi către un link extern pentru a afla motivul pentru care medicii romani nu pot prescrie tratamentul pentru COVID-19.

Sursa 2: De pe site-ul stiripesurse ne trezim pe site-ul bugetul.ro, care titrează „Medicii romani au interzis! Motivul pentru care nu se poate prescrie tratamentul pentru COVID-19”. Din primul paragraf, scrie bolduit că tratamentul există şi că AEM a dat o directiva în urma căreia medicii romani  nu pot prescrie cele două medicamente – clorochina şi hidroxiclorochina. Articolul continua cu „medicii romani au interdicţie  de la AEM să prescrie (…)”. Mai departe, autorul citează dintr-un comunicat emis de AEM, care este mult mai nuanţat. Conform citatului, cele două medicamente sunt incluse în studii clinice pentru a testa „potenţialul terapeutic”, atrăgând atenţia că acestea nu pot fi administrate în afara unor programe stricte, date fiind efectele adverse pe care le-ar putea avea asupra pacienţilor. Cu alte cuvinte, AEM spune că cele două medicamente ar trebui distribuite strict în cazul afecţiunilor şi bolilor unde şi-au dovedit deja eficacitatea (de exemplu, malaria) şi, eventual, în cadrul unor studii clinice avizate de autorităţile naţionale. Articolul se încheie cu citarea unei alte surse.

Sursa 1: Şi ajungem, în sfârşit, pe site-ul naţional.ro care titrează „Tratamentul pentru Covid există! Medicii romani nu au voie să-l prescrie”. Şi aici găsim aceleaşi formulări manipulatorii care vorbesc despre cum Franţa şi SUA folosesc deja cele două medicamente minune, în timp ce medicii romani au „interdicţie” de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Este citat şi comunicatul AEM, care, evident, este mult mai nuanţat şi, în nici un caz, nu vorbeşte optimist despre existenţa unui tratament pentru COVID-19.

Sursa 0: Am mers pe firul poveştii, până la comunicatul Agenţiei Europene a Medicamentului – https://bit.ly/347RAgy. Prima constatare: comunicatul AEM este chiar un comunicat, o notă informativă şi o trecere în revistă a eforturilor care se fac în testarea celor două medicamente. Mai mult, agenţia transmite nişte recomandări pentru medici şi instituţii de sănătate. Pentru că asta face AEM – recomandări şi studii la nivel european, fără să intervină în niciun fel în sistemele naţionale de sănătate.

Concluzie/Recomandare: Fiţi cât se poate de precauţi când întâlniţi astfel de ştiri. Sunt extrem de contagioase şi nu contribuie deloc la coeziune socială şi cooperare în această perioadă de criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri