Caută
Close this search box.

Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Egiptului, la solicitarea acestuia. Ce au discutat cei doi lideri

Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, la solicitarea acestuia, un subiect al discuției fiind suspendarea exporturilor de grâu ale României în afara UE. Cea mai mare cantitate de grâu exportată de România în afara spațiului comunitar mergea în Egipt.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, „a fost abordată măsura luată de autoritățile române privind suspendarea temporară a exportului de grâu pentru statele din afara Uniunii Europene. Președintele României a subliniat că măsura a fost aplicată pentru o perioadă redusă de timp, fiind menită să asigure securitatea alimentară națională. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că România este interesată să continue exportul de grâu în Egipt, ca parte a consolidării relațiilor economice dintre cele două țări”.

Cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, reiese dintr-o analiză lantulalimentar.ro, dar și în alte țări precum Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.

Între iulie 2019 – ianuarie 2020, România a vândut în spațiul extracomunitar o cantitate totală de 3.227.000 tone de grâu comun, potrivit datelor Comisiei Europene. Cea mai mare cantitate a fost vândută Egiptului, 759.000 de tone. O cantitate de 500.000 de tone a ajuns pe piața din Iordania. Israelul a cumpărat din România 221.000 de tone de grâu comun. Cantități mai mici, sub 100.000 de tone, au ajuns în Siria, Liban, Vietnam și Turcia.

În 9 aprilie, România a suspendat, prin ordonanță militară, exporturile de cereale în afara spațiului Uniunii Europene.

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 23 aprilie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Arabe Egipt, domnul Abdel Fattah El-Sisi, la solicitarea părții egiptene.

Discuția s-a axat pe criza epidemiologică generată de coronavirus și pe modalitățile de cooperare pentru contracararea răspândirii acestuia.

Cei doi șefi de stat au transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în România și în Republica Arabă Egipt, precum și urări de însănătoșire grabnică celor infectați.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Abdel Fattah El-Sisi au discutat despre modalitățile de cooperare pentru soluționarea globală a crizei.

În cadrul convorbirii, a fost subliniată dinamica foarte bună a relațiilor bilaterale, Președintele României amintind vizita oficială a Președintelui Republicii Arabe Egipt de anul trecut, precum și întâlnirea din marja primului Summit între Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe (24-25 februarie 2019, Sharm El-Sheikh).

Președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul egiptean de sprijinul său pentru continuarea aprofundării cooperării bilaterale, în toate domeniile de interes comun, în special în cel economic, Egiptul reprezentând principalul partener economic al României din Africa și Orientul Mijlociu.

În acest context, a fost abordată măsura luată de autoritățile române privind suspendarea temporară a exportului de grâu pentru statele din afara Uniunii Europene. Președintele României a subliniat că măsura a fost aplicată pentru o perioadă redusă de timp, fiind menită să asigure securitatea alimentară națională. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că România este interesată să continue exportul de grâu în Egipt, ca parte a consolidării relațiilor economice dintre cele două țări.

Un răspuns

  1. exportam grau de la gura romanilor acum cand in tara avem o seceta cumplita!!! ce garantie aveti dragi guvernanti ca vom avea ce pune pe masa copiilor si nepotilor nostri !!!
    |de 30 de ani ati distrus sistemul de irigatii construitn inainte de 1989, „erau irigatii comuniste” si nu ati facut macar un meyru de „irigatii capitaliste ”
    OM
    INTREBARE PENTRU FOSTUL INISTRU AL AGRICULTURII petre daea: o zi cu porcul, o zi cu oaia , o zi pe vine in lanul de secara , nu ati gasit o zi si pentru sistemul de irigatii in situatia cand , in calitate de ministru al agriculturii , stiati de starea sistemului de irigatii, distrus in totalitate SI NU ATI FA CUT NIMIC, DAR NIMIC,DOAR ” o zi cu porcul, o zi cu oaia , o zi pe vine in lanul de secara ” P.S. sunt nedrept cu omul : se mai ducea si prin targuri cu televiziunea , asa dadea bine .
    CE SPUI NEICA petre daea !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri