Caută
Close this search box.

Ludovic Orban: Florin Cîţu nu ştia de şomajul tehnic, era ocupat cu rectificarea bugetară

ludovic orban

Premierul Ludovic Orban spusese săptămâna trecută că Guvernul are în vedere o reglementare, care să prevadă intrarea alternativă în şomaj tehnic a angajaţilor de la stat şi că ar exista deja în lucru la Ministerul Muncii un astfel de act normativ.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat pe 13 aprilie, că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici. Oficialul din Guvern nu susține în acest moment o astfel de măsură. Șeful Executivului a clarificat această confuzie.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Ați vorbit despre o schemă de șomaj tehnic pentru bugetari, nu cei din linia întâi, iar la câteva zile distanță, ministrul Finanțelor ne-a spus că el nu are în proiect nimic de genul acesta. Cum stau lucrurile?

Ludovic Orban, prim-ministrul României: „Domnul ministru al Finanțelor era ocupat cu ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară, proiect pe care l-a înaintat în guvern și pe care l-am aprobat. În acest proiect era vitală rectificarea, motiv pentru care în decretul președintelui Iohannis a fost prevăzută rectificarea bugetară pentru a suplimenta cheltuielile pentru Sănătate care erau absolut necesare pentru a face față nevoilor de întărire a sistemului de Sănătate și tuturor celorlalte categorii de cheltuieli, fie cu carantina, fie cu izolarea la domiciliu, fie cu achiziția de echipamente. Au crescut și cheltuielile pe zona Apărării și Ordinii Publice și am crescut alocările pe zona ministerului Muncii pentru a plăti șomajul tehnic. Avem solicitări pentru peste 550.000 de angajați.

Am supliment cu 10 miliarde până la 15 miliarde plafonul pentru care garantăm și subvenționăm dobânda pentru creditele pentru IMM pentru capitalul de lucru sau de investiții. Practic am modelat bugetul după necesitățile generate de apariția acestei epidemii”.

De asemenea, Ludovic Orban a precizat că Guvernul nu a luat deocamdată o decizie cu privire la sectorul bugetar, dacă şi cum va fi afectat, în actualul context al pandemiei cu coronavirus.

Ludovic Orban: „Când vom lua o decizie o vom prezenta public. Deocamdată suntem într-o analiză a nivelului de încărcare a fiecărui sector din zona publică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri