Ministrul Agricultorii, Adrian Oros a declarat la TVR că, în sud-estul țării, culturile care au fost însămânțate în toamnă – grâu, orz, orzoaică- au de suferit din cauza secetei.

Jumătate din culturi au fost afectate de seceta din ultima perioadă care s-a combinat cu înghețul.

Au fost însămânțate peste 2,9 milioane de hectare, dar mai mult de jumătate dintre ele au fost afectate de acest fenomen al secetei care s-a combinat și cu înghețul, a spus ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a subliniat că nu este posibilă irigarea în toate zonele, capacitatea de irigații fiind insuficientă și în anumite zone, dacă nu va ploua în următoarele zile, culturile vor fi compromise.

Capacitatea de irigații este de doar 1 milion de hectare, iar contractele pe care organizațiile de udători le-au semnat cu Ministerul Agriculturii sunt pentru 830 de mii de hectare. Acolo unde am fost solicitați am dat drumul la apă (…) În zonele în care nu este posibilă irigarea, dacă în următoarele două zile nu va ploua culturile vor fi compromise”, a spus ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Agriculturii, în România se consumă 3 milioane de tone de grâu și 7 milioane de porumb.

Noi producem mult mai mult decât putem consumaminis și restul era destinat exportului. Noi am făcut o analiză și când am constatat că a putea avea probleme cu stocurile am luat acea decizie extremă de a opri exporturile”, a spus ministrul Agriculturii.

627 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here