Caută
Close this search box.

Ministrul Agriculturii anunță redeschiderea vânătorii de mistreți prin ordonanță militară

Adrian Oros

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, joi, că vânătoarea de mistreți se va relua odată cu publicarea ordonanței militare nr. 10. Oros a precizat că a discutat cu premierul Ludovic Orban, cu Mediului Mediului, Costel Alexe, cu ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru a se reveni asupra deciziei de interzicere a vânătorii de mistreți pe timpul epidemiei de coronavirus, iar aceștia au fost de acord.

Se redeschide sezonul de vânătoare de mistreți, închis din cauza pandemiei de coronavirus

”Știți cu toții că datorită măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, au fost interzise mai multe activități, printre care și vânătoarea.

Zilele acestea, am discutat cu colegii mei, cu ministrul Mediului Mediului, Costel Alexe, cu ministrul de Interne, Marcel Vela, și cu premierul Ludovic Orban că în următoarea ordonanță militară este necesar să revenim asupra deciziei de a opri vânătoarea la mistreți”, a anunțat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Oros, este imperios necesară reluarea vânătorii de mistreți din două motive: pentru controlul populației de mistreți care ajută la combaterea și răspândirea pestei porcine africane, dar și pentru că produc pagube în producțiile agricole vegetale, care oricum sunt afectate grav și de secetă.

„Din aceste două motive în următoarea ordonanță militară cu siguranță o să deschidem vânătoarea la mistreți”, a punctat Oros.

Vânătoarea a fost interezisă prin ordonanța militara 3, din cauza pandemieid e coronavirus

Legislația militară a pus stop măsurilor de limitare a populației de mistreți, vânătoarea fiind sistată pe perioadă nedeterminată în baza prevederilor Ordonanței Militare nr. 3/24 martie 2020.

La vremea respectivă,sociația Generală a Vânătorilor și pescarilor Sportivi din România a atras atenția că situația creată este una delicată cel puțin legat de vânarea mistreților, al cărui număr este în continuă creștere.

„Numărul acestora este în continuare foarte mare și ei sunt considerați un factor de răspândire a pestei porcine africane la nivel național. Fermierii au solicitat expres Guvernului să ia măsuri pentru a elimina pericolul reprezentat de porcii sălbatici care fac paguve inclusiv la nivelul culturilor agricole. În afară de mistreți, alte probleme ce putea fi controlate sunt cele cu șacalii și cu urșii sălbati”, spuneau vânătorii.

Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți de la bugetul statului

Totodată, Oros a vorbit și despre consecințele secetei în țara noastră. Ministrul Agriculturii a precizat că fermierii vor fi despăgubiți de stat pentru pagubele produse de lipsa precipitațiilor.

”Noi mergem înainte, echipele sunt în teren. Acolo unde fermierii ne anunță, vom merge, vom consemna pagubele și o să-i despăgubim. Unii fermieri doresc să fie consemnate pagubele produse de secetă acum, pentru că doresc să reîntoarcă culturile, alții au spus că doresc spre sfârșitul lunii mai sau înainte de recoltă, în așa fel încât imaginea pagubelor produse de secetă să fie cât mai reală. Noi dorim să-i despăgubim în mod real, să nu facem discriminări pe acești fermieri care au oricum și alte probleme datorate crizei generate de coronavirus”,a spus Adrian Oros.

Starea de urgență generată de COVID-19, expiră la mijlocul lunii mai

Amintim că decretul sătării de urgență emis pe fonsul epidemiei de coronavirus expiră la mijlocul lunii viitoare. Președintele Klausa Iohannis a anunțat că începând cu 15 mai românii nu vor mai avea nevoie de declarii pe propria răspundere pentru a ieși din case, dar vor fi nevoiță să poarte măști în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri