Caută
Close this search box.

Nu au limite. PSD propune micșorarea puterii Guvernului, în timpul stării de urgență

şerban nicolae

PSD completează, prin hotărârea Parlamentului care va fi supusă astăzi, la vot, decretul prezidențial care prelungește starea de urgență. PNL și USR îi acuză pe social-democrați că încalcă astfel Constituția, pentru că un decret al șefului statului nu poate fi completat de senatori și deputați.

PSD propune un proiect de hotărâre a Parlamentului în cinci puncte pentru prelungirea stării de urgență, patru aparținând senatorului Șerban Nicolae.

PNL și USR susțin că social-democrații condiționează votul în Parlament pentru prelungirea stării de urgență de votarea acestora, ceea ce este neconstituțional.

În replică, senatorul Șerban Nicolae afirmă că decretul prezidențial privind starea de urgență este neconstituțional, iar ordonanțele militare nu mai pot restrânge drepturi și libertăți.

Comisiile juridice reunite au dat un raport favorabil Hotărârii Parlamentului, prin care se prelungește starea de urgență. Decizia finală urmează să fie luată în plenul Parlamentului, unde PSD are majoritate împreună cu ProRomânia, ALDE și UDMR.

Forma finală a documentului a generat un scandal între reprezentanții PSD și cei ai PNL și USR. Juriștii liberali și cei ai Uniunii consideră că varianta propusă de social-democrați este neconstituțională, deoarece impune la pachet alte patru puncte împreună cu aprobarea decretului președintelui Klaus Iohannis privind prelungirea stării de urgență.

PNL și USR susțin că hotărârea care urmează să fie votată mâine trebuia să aibă un singur punct, cel legat de prelungirea stării de urgență.

Toate cele patru amendamente aparțin senatorului PSD, Șerban Nicolae, și au fost susținute și de ProRomânia, ProRomânia, ALDE și UDMR. Astfel, un deputat sau senator care dorește să susțină prelungirea stării de urgență, trebuie să fie de acord și cu măsurile propuse de Șerban Nicolae.

În cadrul Comisiilor juridice reunite s-a discutat dacă Hotărârea Parlamentului poate avea mai multe puncte. Comparativ, Hotărârea Parlamentului din luna martie privind instituirea stării de urgență a avut un singur punct, iar recomandările parlamentarilor au fost cuprinse într-un document separat care a fost trimis la Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri