Fake news de proporţii despre mediu. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că ştirile şi fotografiile apărute în spaţiul public referitoare la tăierea masivă a copacilor din Pădurea Dobrovăţ sunt false.
„Sute de ştiri false despre Pădurea Dobrovăţ au inundat reţelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrişată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăţ.
La fel, imagini de anul trecut, din Munţii Apuseni. Poienile şi zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrişate din pădurea Dobrovăţ. Zone nou împădurite, în care puieţii nu apucaseră să înverzească, sunt prezentate ca zone defrişate. O campanie bine focusată de dezinformare şi propagare de atacuri la persoană, zeci de ştiri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite”, precizează ministrul Mediului, citat de Agerpres.
Costel Alexe afirmă că, în prezent, „sunt zeci de reclame pe Facebook plătite de partide politice şi publicaţii de scandal sau promovate din paginile lor, unii în goană după rating, alţii după imagine şi capital politic”.
” ‘Specialiştii’ în propagandă şi dezinformare au folosit până şi poze din parcuri din SUA drept defrişări din România. Fără a politiza sau face judecăţi de valoare, strict legal şi pe procedură, în realitate amenajamentul silvic şi planul după care s-au executat şi se execută tăierile din Pădurea Dobrovăţ este aprobat şi semnat de ministrul Deneş, în 2019, iar intervenţiile succesive între 2007 şi 2020 s-au atribuit în urma unor licitaţii publice.
Totodată, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca fiind ‘pădurea Dobrovăţ rasă de Alexe în 2 zile’ reprezintă în fapt intervenţii pe suprafaţa a 3,5 hectare, dintr-un trup de aproximativ 10.000 de hectare. Aşa cum am discutat şi stabilit şi în luna februarie, când am vizitat zona, am convenit că pe lungimea drumului naţional se va constitui o bandă de protecţie, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenţii în arboretul matur, ci numai în seminţişul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură”, a declarat ministrul Mediului.
Costel Alexe a mai precizat că, la ora actuală, în România, statul mai administrează doar 48% din pădurile ţării, în timp ce 52% din suprafeţele de pădure se află în proprietate privată, prin cei aproximativ 700.000 – 800.000 de proprietari „care, sub o formă sau alta, îşi gestionează şi îşi comercializează pe această piaţă liberă materialul lemnos.