Caută
Close this search box.

Orban: Cel puţin trei companii româneşti vor produce măşti FFP2 foarte curând. Încurajaţi producţia autohtonă!

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că până la sfârşitul săptămânii viitoare cel puţin trei companii româneşti ar putea avea capacitatea de a produce măşti FFP2, subliniind în context că trebuie încurajată producţia autohtonă de echipamente de protecţie, dar şi de medicamente.

În debutul şedinţei de Guvern, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a dat asigurări că la nivelul unităţilor sanitare a fost asigurat necesarul de echipamente de protecţie pentru două-trei săptămâni şi că stocurile sunt realimentate, atât prin achiziţiile managerilor, cât şi ale Unifarm.

În replică, premierul i-a atras atenţia că începe producţia de echipamente şi în România.

„Aici va trebui să aveţi în vedere, să discutaţi cu toţi cei care achiziţionează, că intră în producţie în România. În unele companii deja se produc măşti chirurgicale şi, probabil spre sfârşitul săptămânii viitoare, o să avem capacitatea, o să producem în cel puţin trei companii româneşti măştii FFP2.

De asemenea, sunt deja companii care au capacitatea de a produce combinezoane. Or, aici, eu cred că trebuie să încurajăm producţia autohtonă”, a spus Orban.

Prim-ministrul i-a cerut lui Tătaru, potrivit Agerpres, să sprijine „orice fel de demers din partea producătorilor de medicamente autohtoni” care au capacitatea de a fabrica produse necesare pe piaţa medicamentelor.

El a dat de înţeles că ar fi dorit o accelerare a procedurii de certificare din partea Autorităţii Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

„Politica asta de încurajare a – să zic – intrărilor pe piaţă din exterior, în dauna producătorilor din România, trebuie să înceteze, pentru că atâta timp cât avem o capacitate de producere semnificativă în companii care produc în România, noi trebuie să avem grijă că aceste companii, într-adevăr, au acces nediscriminatoriu pe piaţa de medicamente, în România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri