Caută
Close this search box.

Orban compară numărul de cazuri de coronavirus din România cu cele din Spania, Italia și Franța

guvernul

Premierul Ludovic Orban a comparat, miercuri, într-un interviu la Europa FM, numărul de cazuri de coronavirus din România cu cele din Spania, Italia, Franța, spunând că la noi, datorită măsurilor luate de autorități, „răspândirea coronavirusului a fost limitată la maximum”, deși admite în același timp că abia acum țara noastră „se apropie” de capacitatea de a prelucra 2500 de teste zilnic.

„Imediat ce am avut o informație legată de apariția epidemiei, noi am acționat și acțiunea noastră cred că a dat rezultate. De exemplu, în 26 februarie, când am avut primul caz în România, în Spania erau două, în Franța 12. Comparați evoluția epidemiei în România cu evoluția epidemiei în Spania și în Franța. Și în Italia erau în jur de 250 de persoane diagnosticate în 26 februarie. Această situație o avem în condițiile în care în România în această perioadă au intrat peste 250.000 de români mai ales din aceste țări. Noi am luat măsuri când multe alte țări încă nu luau măsuri: carantina și izolarea la domiciliu, oprirea zborurilor, închiderea școlilor, anchetele epidemiologice”, a afirmat Orban.

La observația că numărul mic de cazuri depistate în România este și urmare a faptului că la noi sunt făcute mult mai puține teste, premierul Orban a replicat: „Noi am început de la 3 Real Time PCR și am crescut gradual fie prin achiziție, fie prin inventarierea în toate instituțiile. În momentul de față sunt validate 37 de centre, numărul de PCR-uri e mai mare. Avem pregătite 15 noi PCR-uri care trebuie puse în funcțiune. (…) Capacitatea se apropie de 2500 de teste pe zi. Se poate spune că am crescut spectaculos capacitatea de diagnosticare utilizând doar această metodă care este sută la sută sigură. Capacitatea de testare a fost permanent crescută în funcție de nevoia de testare”.

Premierul a susținut că „răspândirea coronavirusului a fost limitată la maximum” în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri