Caută
Close this search box.

Paleologu, despre deschiderea bisericilor de Paşte: „Să fim creştini, nu cretini!”

paleologu

Theodor Paleologu argumentează în şase puncte de ce este bine că bisericile să fie închise de Paşte în această perioadă marcată de epidemie. „Să fim creştini, nu cretini”, concluzionează Paleologu.

Mesajul integral:

În dispută legată de deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere ar trebui să mai şi gândim, nu doar să repetăm clişee şi sloganuri.

1) Analogia cu magazinele de mâncare este ineptă. Bunurile spirituale sunt diferite de cele materiale şi nu te duci să le iei cu pungă de la magazin. Biserica nu e prăvălie.

2) Argumentul că bisericile nu s-au închis în timpul epidemiilor de ciumă din secolele VI şi XIV demonstrează exact contrariul. Pe atunci nu se ştia nimic despre răspândirea epidemiilor.

3) Există o specie de apucaţi care au impresia că se opun secularizării, dar care, de fapt, o accelerează prin atitudinile lor lipsite de minte. Se tot încăpăţânează să ofere adversarilor lor nuielile cu care să fie flagelaţi. Şi nu doar ei, ci întrega Biserica. Biserica Ortodoxă Romana trebuie să evite cu orice preţ să fie asociată cu o explozie a cazurilor de coronavirus.

4) Comparaţia cu persecuţia din timpul regimului comunist nu este doar cretină, ci de-a dreptul neruşinata.

5) Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paşte sunt cu totul minoritare. Un singur episcop a derapat grav. Majoritatea ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor au o atitudine înţeleaptă şi responsabilă.

6) În sfârşit şi cel mai important, dacă ieşim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem câte o lumânare şi cântăm „Cristos a-nviat”, transformăm întreaga ţară într-o imensă biserica. Să fim creştini, nu cretini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri