Caută
Close this search box.

Parlamentul a încuviințat prelungirea cu o lună a stării de urgență în România, cu mai multe condiții: Guvernul nu va mai putea adopta ordonanțe militare, ci doar ordonanțe de urgență

Parlamentul a încuviințat joi, decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgență în România, în cadrul unei ședințe comune a Camerei Deputaților și Senatului care s-a desfășurat online.

Hotărârea Parlamentului a fost adoptată cu 404 voturi ”pentru”. De asemenea, s-au înregsitrar 29 de voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Parlamentul a impus totodată condiții pentru Guvern, care nu sunt prevăzute în textul decretului prezidențial. Astfel, Guvernul va fi obligat să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate sau pe care dorește să le ia pentru a opri extinderea cazurilor de COVID-19.

De asemenea, Guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege. În urma acestei condiționări, Guvernul nu va mai putea adopta ordonanțe militare, ci doar ordonanțe de urgență.

PNL a solicitat eliminarea tuturor condiților impuse guvernului. Solicitarea lor a fost respinsă cu 180 de voturi ”pentru”, 254 de voturi ”contra” și 7 abțineri.

Singurele partide care au anunțat că votează împotriva prelungirii stării de urgență au fost Pro România și ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Alte condiții pe care care au fost impuse Guvernului, potrivit hotărârii Parlamentului de încuviințare a prelungirii stării de urgență sunt:

Guvernul trebuie să acționeze pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale;

în maximum o lună de la încetarea stării de urgență, Guvernjul să prezinte Parlamentului un raport cu toate măsurile luate;

în maximum 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada și va prezenta un raport Parlamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri