Caută
Close this search box.

Parlamentul European vrea pachet de redresare şi investiţii masive în sectorul medical

covid-19

Parlamentul European a adoptat vineri o rezoluţie în care salută măsurile fiscale şi sprijinul sub formă de lichidităţi pentru abordarea pandemiei de coronavirus, dar estimează că Europa are nevoie de un pachet masiv de redresare şi reconstrucţie.

Acesta ar trebui să fie finanţat printr-un buget pe termen lung suplimentat, prin fondurile şi instrumentele financiare existente ale UE, precum şi prin intermediul unor „obligaţiuni de redresare” garantate de bugetul UE, potrivit unui comunicat emis de legislativul european.

Totuşi, se mai arată în rezoluţie, acest pachet nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente şi ar trebui să fie orientat către investiţii viitoare. De asemenea, redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european şi transformarea digitală, adaugă deputaţii.

Ei solicită, de asemenea, un sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizaţiile de şomaj şi doresc să instituie un Fond european de solidaritate pentru a răspunde crizei create de pandemia de coronavirus, în valoare de cel puţin 50 miliarde EURO, potrivit Agerpres. Acest fond ar sprijini eforturile financiare depuse de sectorul medical în toate statele membre în actuala perioadă de criză, precum şi investiţiile în sectorul medical din perioada următoare crizei, pentru a face sistemele de sănătate mai reziliente şi mai axate pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin.

În rezoluţia adoptată cu 395 voturi pentru, 171 împotrivă şi 128 abţineri se solicită şi sporirea competenţelor UE pentru ca aceasta să acţioneze în cazul ameninţărilor transfrontaliere la adresa sănătăţii. Acţiunea comună la nivel european de combatere a pandemiei COVID-19 este indispensabilă, este subliniat în rezoluţie.

Deputaţii îşi exprimă, de asemenea, sprijinul pentru creşterea producţiei europene de produse esenţiale, cum ar fi medicamentele, substanţele farmaceutice, dispozitivele, echipamentele şi materialele medicale, pentru ca Uniunea să fie mai bine pregătită pentru viitoarele şocuri globale.

Ei insistă asupra faptului că frontierele trebuie să rămână deschise în UE pentru circulaţia echipamentelor personale de protecţie, a alimentelor şi a bunurilor de primă necesitate. Piaţa unică este „sursa prosperităţii şi bunăstării noastre comune” şi un element-cheie pentru o reacţie imediată şi neîntreruptă la epidemia de COVID-19.

Parlamentul solicită, de asemenea, crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătăţii, pentru a pregăti şi a răspunde mai bine într-o manieră comună şi coordonată la orice tip de criză sanitară în viitor. Stocurile comune de echipamente, materiale şi medicamente ar putea fi mobilizate în scopul de a salva vieţi.

Deputaţii doresc, de asemenea, să vadă resurse suplimentare din partea UE pentru a susţine eforturile de finanţare a unor cercetări rapide privind crearea unui vaccin.

Deputaţii subliniază necesitatea unei abordări coordonate în UE pentru perioada de după sfârşitul restricţiilor de deplasare a persoanelor, pentru a evita reapariţia virusului. Statele membre sunt îndemnate să elaboreze în comun criterii pentru ieşirea din carantină şi alte măsuri de urgenţă şi solicită Comisiei Europene să lanseze o strategie eficace pentru ieşirea din carantină, care să includă testarea la scară largă şi punerea la dispoziţie de echipament personal de protecţie pentru un număr cât mai mare de cetăţeni.

În cele din urmă, rezoluţia subliniază că în această perioadă dezinformarea privind COVID-19 este o problemă majoră de sănătate publică.

Prin urmare, UE ar trebui să înfiinţeze o sursă de informare europeană în toate limbile oficiale pentru ca toţi cetăţenii să aibă acces la informaţii exacte şi verificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri