Caută
Close this search box.

Plata facturilor la utilități pentru cei afectați de pandemie, amânată 3 luni. Decizia Parlamentului

Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, proiectul care permite persoanelor ale căror venituri au scăzut din cauza epidemiei, să amâne cu trei luni, plata facturilor la utilități, cu excepția facturilor de telefonie mobilă. Măsura a fost anunțată de către liderul Pro România, Victor Ponta, la emisiunea Fan ROMÂNIA a lui Horia Ivanovici.

Proiectul a fost adoptat cu 243 voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” şi 3 abţineri.

Persoanele fizice care, din cauza epidemiei de coronavirus, au avut veniturile diminuate cu minimum 15% față media celor două luni anteriorare intrării în starea de urgență pot cere amânarea plății, pentru 3 luni, a facturilor la utilități, mai puțin cele pentru telefonie mobilă.

După expirarea celor trei luni, sumele restante se vor plăti eșalonat pe durata a 12 luni, fără perceperea unor dobânzi sau penalități de întârziere.

Pentru ca activitatea companiilor de utilități, acestea ar putea accesa credite de la Trezoreria Statului, fără dobândă, pentru o perioadă de până la 18 luni.

Proiectul amână cu trei luni și plata contribuțiilor de asigurări sociale a firmelor afectate de consecințele economice ale epidemiei.

Companiile ale căror venituri sau încasări s-au diminuat cu cel puțin 15% față de media celor două luni anterioare decretării stării de urgență vor putea beneficia, la cerere, de amânarea cu trei luni a plății contribuțiilor de asigurări sociale.

După încetarea facilității, sumele restante se vor plăti în proporție de numai 50% pe durata a 12 luni, fără dobânzi sau penalități. Singura condiție este ca respectivele firme să păstreze toți angajații pe care-i aveau la 1 martie pentru cel puțin 12 luni de acum înainte.

Proiectul a fost votat de către o coaliția parlamentară largă, cu excepția PNL care s-a opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri