Caută
Close this search box.

Proiectul autonomiei secuiești a fost înscris pe ordinea de zi a Camerei, dar nu a fost supus la vot de Ciolacu, până când a trecut tacit

Acuzat de președintele Klaus Iohannis că a permis votul tacit pentru proiectul legat de autonomia Ținutului Secuiesc în Camera Deputaților, liderul acesteia și al PSD, Marcel Ciolacu, s-a eschivat spunând că nu a știut despre acest proiect.

„Nu am cunoștință despre acest proiect, nu a ajuns la mine, pe ordinea de zi. Sunt foarte puține proiecte care trec prin adoptare tacită prin Camera Deputaților, dar se mai întâmplă.” a scris Ciolacu pe conttul său de Fb, marți, 28 aprilie.

Iată cum stau, însă, lucrurile în realitate.

Constituția României spune (art. 75, alin. 2) că „Prima Cameră sesizată se pronunţă (pe proiectele de lege – n.r.) în termen de 45 de zile (de la prezentarea proiectului în Biroul Permanent al Camerei – n.r.)”.

Proiectul de lege care ar fi oferit autonomie Ținutului Secuiesc a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe 10 februarie 2020 (conform traseului legislativ al acestuia). Astfel, termenul de 45 de zile ar fi trecut pe 25 martie 2020.

Pe 9 martie, deci cu 16 zile înainte de expira termenul constituțional, proiectul a fost înscris pentru ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

Ce s-a întâmplat între 9 și 25 martie?

La ședința din 9 martie, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu a supus proiectul la vot.

Și a doua zi, pe 10 martie, a avut loc o ședință a Camerei Deputaților, dar Ciolacu nu a pus nici acum proiectul pe ordinea de zi. A avut loc acolo, însă, un proiect „privind instituirea Zilei Satului Românesc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri