Caută
Close this search box.

RECTIFICARE BUGETARA, Ministrul Finanțelor: Anul acesta nu cresc taxele. Nu se umblă la investiții

florin cîţu

„Prin rectificarea bugetară primesc mai mulți bani Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății. (…) În niciun caz nu vom crește taxe în acest an”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, miercuri după-amiază, înainte de ședința de guvern. Nu se va tăia niciun ban de la investiții, a dat asigurări el.

Deficitul bugetar este estimat la 6,7% din PIB.

Deficitul bugetului general consolidat se majorează astfel cu 31,9 miliarde lei.

Criza a însemnat un șoc puternic pentru veniturile estimate – vor fi mai puțin cu 23,3 miliarde de lei. Luând în calcul ajutorul Comisiei Europene, veniturile vor scădea cu 19,4 miliarde de lei.

Impozitul pe profit scade, la fel și impozitul pe venit. Și din TVA se estimează o încasare mai mică, la fel din accize și din contribuțiile la asigurări sociale.

Prin rectificarea bugetară primesc mai mulți bani Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății.

În niciun caz nu vom crește taxe în acest an, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Din contră, va fi injectată lichiditate în sistem.

„Nu se umblă la investiții” și nu se va tăia niciun ban de la acest capitol, a dat asigurări ministrul Finanțelor. Dimpotrivă, a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării pentru proiectele din PNDL cu un miliard de lei.

Potrivit schiței de rectificare bugetară întocmită de Ministerul Finanțelor, deficitul s-ar fi majorat la 6,5%.

Prin rectificarea bugetară, Ministerul Muncii va primi 8,6 miliarde de lei pentru plata concediilor medicale restante, dar mai ales pentru şomajul tehnic al celor peste un milion de angajaţi care stau acasă.

Bani suplimentari obține și Sănătatea – 3,4 miliarde.

Finanțele pregătesc și un pachet de măsuri pentru relansarea economiei, iar efectele vor fi vizibile în a doua parte a anului.

Intrarea bugetarilor în șomaj tehnic prin rotație și reducerea salariilor demnitarilor, încă neaprobate, vor micșora cheltuielile cu doar 200 de milioane de lei lunar. Asta în condițiile în care de la buget sunt alocate 9 miliarde de lei în fiecare lună pentru plata salariilor, după cum susțin surse guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri