Caută
Close this search box.

Rezultate SURPRINZĂTOARE ale unei ample cercetări pe bolnavii de Covid-19 din New York. Cum și de ce se moare în SUA!

De-a lungul lunii martie, pe măsură ce pandemia COVID-19 a câștigat teren în Statele Unite, o mare parte din pregătiri s-au concentrat pe ”mașinile de respirație”, ventilatoarele care erau menite să salveze viața tuturor.

Guvernatorul statului New York, Andrew M. Cuomo, precum și președintele Trump, au abordat intens subiectul numărului de ventilatoare care mai erau necesare. S-a făcut și brainstorming pentru a se găsi soluția tratării cât mai multor pacienți cu un număr dat de ventilatoare. Iar eticienii au agonizat, pur și simplu, pe marginea unei probleme aproape imposibile: cum, cât și cui ar trebui alocate ventilatoarele existente în situația în care rămânem fără ele. 

În urmă cu cinci săptămâni, o lucrare publicată în jurnalul JAMA despre cel mai mare sistem de sănătate al statului New York sugerează o realitate care, la fel ca și altele în cazul noului coronavirus, se confundă cu așteptările noastre timpurii. Astfel, cercetătorii au descoperit că 20 la sută dintre cei spitalizați au murit – o constatare care este similară cu procentul celor decedați, în timpuri normale, dintre cei care sunt internați pentru suferințe respiratorii.

Cifrele diferă însă mult atunci când ne referim la bolnavii aflați în stare critică și puși pe ventilatoare. Optzeci și opt la sută din cei 320 de pacienți cu COVID-19, aflați pe ventilatoare și care au fost urmăriți în studiu, au murit.

Această cifră se compară cu cei aproximativ 80 la sută dintre pacienții care au murit pe ventilatoare înainte de pandemie, conform studiilor anterioare – dar și cu rata de deces de circa 50 la sută, pe care au sperat-o optimist unii medici, atunci când au fost diagnosticate primele cazuri de COVID-19. „Pentru cei care au un curs al bolii suficient de sever pentru a necesita spitalizare prin serviciul de urgență, este un număr trist”, a declarat Karina W. Davidson, autoarea principală a studiului și profesor la Institutele Feinstein pentru Cercetări Medicale de la Northwell.

Ratele de mortalitate în studiul JAMA includ doar pacienții care au murit sau au fost externati. Aproximativ jumătate din pacienții tratați în perioada studiului erau încă spitalizați când analiza a fost efectuată, astfel încât rezultatele finale exhaustive nu erau cunoscute.

Analiza este cea mai mare și cea mai cuprinzătoare abordare a rezultatelor din Statele Unite care urmează să fie publicată până acum. Cercetătorii au analizat înregistrările medicale electronice ale celor 5.700 de pacienți infectați cu Covid-19 între 1 și 4 aprilie, care au fost tratați în cele 12 spitale din Northwell Health, situate în New York, Long Island și Westchester County – toate epicentre ale focarului de Covid-19. Șaizeci la sută au fost bărbați, 40 la sută femei, iar vârsta medie a fost 63 de ani.

„Este important să ne uităm la datele americane, deoarece avem resurse diferite în sistemul nostru de asistență medicală și diferite demografii în populațiile noastre”, a adăugat Karina W Davidson.

Cercetarea a descoperit, de asemenea, că dintre cei care au fost spitalizați, 57% au avut hipertensiune arterială, 41 la sută au fost obezi și 34 la sută au avut diabet, care este în concordanță cu factorii de risc enumerați de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor – Centers for Disease for Control and Prevention, CDC . Absent vizibil din partea de sus a listei a fost astmul. Pe măsură ce medicii și cercetătorii au aflat mai multe despre Covid-19, cu atât mai puțin se pare că astmul joacă un rol dominant în rezultate. O altă constatare surprinzătoare din studiu a fost că 70 la sută dintre pacienții ”suficient” de bolnavi pentru a fi internați la spital nu aveau febră. Febra este listată în prezent drept cel mai important simptom al Covidul-19 de către CDC, iar de câteva săptămâni, multe centre de testare a virusului au trimis înapoi pacienții dacă nu aveau unul.

Davidson a spus că, în urma acestor constatări, Northwell încurajează persoanele cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul, persoane care sunt potențial expuse la virus și care ar putea să nu aibă febră, să se consulte totuși cu un medic, mult mai bine mai devreme decât mai târziu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri