Caută
Close this search box.

Roșii de România, la 25 de lei kg. Cum justifică președintele LEGROM aceste prețuri

Au apărut primele legume românești, produse în sere, dar, ca în fiecare an în prejama datei din calendar, prețurile sunt extreme: un kilogram de roșii autohtone costă și 25-26 de lei. Aceasta deși ministrul Agriculturii a insistat ca piețele să rămână deschise, iar așa-numiții samsari, speculanții, să fie alungați, în detrimentul producătorilor certificați.

Prețurile actuale sunt dpar o consecință a cererii și ofertei, justifică la RFI Cristian Rusu, președintele LEGROM, Asociația Producătorilor de Legume în Spații Protejate și Sere.

Aceasta deși ministrul Agriculturii a insistat ca piețele să rămână deschise, iar așa-numiții samsari, speculanții, să fie alungați, în detrimentul producătorilor certificați.

Prețurile actuale sunt dpar o consecință a cererii și ofertei, justifică la RFI Cristian Rusu, președintele LEGROM, Asociația Producătorilor de Legume în Spații Protejate și Sere. În evaluarea sa, se întâmplă același lucru în fiecare an, chiar dacă acum trecem printr-o criză sanitară fără precedet: roșiile nou apărute sunt scumpe, iar în câteva săptămâni urmează să devină accesibile. În niciun sceanriu însă, România nu și-ar putea asigura consumul intern din resurse proprii și tot importurile vor fi soluția, crede Cristian Rusu:

Cristian Rusu: După cum bine știți, prețurile sunt făcute de cerere și ofertă. Avem și alternativa roșiilor din import, care sunt undeva la 12 – 14 lei în supermarket. Nu este un preț justificat. Nu este impus. Nu este ceva diferit față de alți ani. E momentul când ies prima data legumele românești și e adevărat că au prețuri mai mari.

Nu știu dacă e adaos. În piețe sunt țăranii, sunt cei care produc. Nu cred că sunt samsarii. Dacă dau la smasari, nu mai au marjă la ora asta pentru că țăranii vând destul de scump. Este prețul pieței. Este cel pe care îl formează piața. Dacă lumea nu ar cumpăra roșiile românești la prețurile astea, prețul ar scade. E normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri