Caută
Close this search box.

Sebastian Lăzăroiu: PSD vrea desfiinţarea României, bucată cu bucată

sebastian lăzăroiu

De ce și-a scos Iohannis mănușile? /Sebastian Lăzăroiu explică și arată spre epoleții posibili ai păpușarilor din spatele lui Marcel Ciolacu.

Ce scrie fostul consilier prezidențial pe Facebook:

„De ce și-a scos Iohannis mănușile?

Declarația ieșită din standardele oficiale, făcută de la pupitrul de la Cotroceni, trebuie judecată cu mai multă inteligență decât în nota banală „vrea să capitalizeze electoral…”, „vrea să distragă atenția…”

Cred că sunt trei explicații posibile ale schimbării de atitudine a președintelui, fără să excludem o combinație între ele:

1. Ceva adevăr ar putea fi atunci când Iohannis sugerează o complicitate între PSD și Viktor Orban (via UDMR). Care este natura înțelegerii, probabil că nu vom ști exact, deși putem bănui că nu e vorba de „vânzarea Ardealului”, așa cum sugerează Iohannis, pentru a-și îngroșa atacul. Scandalul diplomatic de săptămâna trecută, de la Budapesta – un ricoșeu al inițiativei inamicale de a trimite „ajutoare medicale” guvernamentale doar cetățenilor români de etnie maghiară – arată că există o tensiune între cele două țări vecine și nu lipsită de fundament.

În fond, există o asemănare între Ungaria și PSD. Ambele entități se simt în mediul lor atunci când apele sunt tulburi, iar oceanul actualității planetare n-a fost niciodată mai tulburat după Al Doilea Război Mondial. Nu putem exclude că Ungaria încearcă să-și extindă influența politică în România dincolo de carcasa modestă a formațiunii etnice prin care și-a făcut jocurile în ultimii treizeci de ani. Iohannis a tras, deci, un foc de avertisment și, dacă la Budapesta urechile sunt ciulite, ecoul somației s-a făcut auzit.

2. PSD a mizat și va miza în continuare pe eleganța discursului prezidențial și pe slaba implicare politică a lui Iohannis. PSD nu va vinde Ardealul în următoarele luni, de asta trebuie să fim siguri, dar va desființa România bucată cu bucată, prin inițiative populiste, cu presiuni uriașe asupra bugetului de stat, secătuit deopotrivă de consecințele acestui lockdown autohton și de cheltuielile cu iz electoral angajate timp de trei ani de guvernarea lui Dragnea-Eliberatorul-de-Corupți. Deja roata s-a pornit, dar ea se va învârti tot mai repede în Parlament, când va fi vorba de repornirea economiei. Miza? Câștigarea alegerilor. Cu ce preț? Cu o țară plasată în zona „junk” de agențiile de rating? Da, pentru că în PSD se arată zorii unei noi ere planetare, cu refacerea zonelor de influență, cu un Occident măcinat de grijile sanitare, cu o China tot mai furioasă și dornicăm de expansiune, cu o Rusie lovită în plin de criza petrolului, mereu la pândă pentru recâștigarea terenului în fostele zone de influență. Iohannis vrea să le arate că, dacă vor să declanșeze un concurs de populism în următoarele luni, sunt și alte teme care pot fi ridicate și nu trebuie să se mai bazeze pe reținerea lui din 2016, când, pur și simplu, i-au suflat guvernarea de sub nas, sub aparența docilității, iar consecințele acelei guvernări încă le simțim și azi.

3. A treia țintă este, evident, Ciolacu. Cine s-ar fi așteptat? Vechea gardă (Dăncilă, Teodorovici, Ștefănescu) nu iartă și nu uită. Imediat după declarațiile lui Iohannis, s-a pornit un adevărat război civil în PSD. După obicei, liderii trecuți pe linie moartă găsesc un prilej pentru plata polițelor. În loc să fie solidari cu partidul, aflat sub tirul prezidențial, aceștia dau apă la moară acuzațiilor lui Iohannis și cer demisia băiatului bun de la Buzău. Dar de ce nu mai e Ciolacu în grațiile Cotroceniului?

Ciolacu se pregătește să facă ce au făcut și alții înaintea lui. Beneficiind de sprijinul discret al „statului paralel”, așa cum au beneficiat și Ponta, și Dragnea, cu promisiunea reformării partidului și păstrării unei linii decente, Ciolacu cedează tot mai mult teren în favoarea „grupării Dragnea” din partid, pe care e clar că n-o poate controla și-atunci de ce să nu pactizeze cu ei, ca să se salveze politic.

Rețeta a fost deja brevetată de Dragnea și Ponta – ești băiatul de mingi al serviciilor, până simți că ai dobândit putere, după care joci pe agenda altora, agendă care nu coincide cu interesul statului. Dacă Ciolacu s-a hotărât să îmbrățișeze același model duplicitar, susținătorii lui discreți nu vor mai lăsa să treacă timpul și să se trezească cu un nou Dragnea sau un nou Ponta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri