Caută
Close this search box.

Secetă extremă în județul Vaslui: Culturile de toamnă riscă să fie compromise

secetă

Judeţul Vaslui se confruntă cu o secetă pedologică extremă şi situaţia se va agrava dacă în perioada următoare nu vor fi înregistrate precipitaţii, au informat, miercuri, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ).

Potrivit directorului executiv al DAJ Vaslui, Gigel Crudu, judeţul se află într-o zonă tradiţional afectată de secetă, dar situaţia din acest an este diferită, având în vedere, pe de o parte, deficitul foarte mare de apă din sol şi, pe de altă parte, variaţia foarte mare a temperaturilor din timpul zilei şi al nopţii.

Până acum trei-patru săptămâni, starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamnă a fost destul de bună ca urmare a faptului că, spre deosebire de toamna precedentă, în luna septembrie s-au înregistrat aproape pe tot teritoriul judeţului cantităţi suficiente de precipitaţii cuprinse, în general, între 60 şi 90 litri pe metrul pătrat, asigurându-se astfel condiţii optime atât pentru executarea lucrării de arat, cât şi pentru cea de pregătire a terenului în vederea însămânţării culturilor. În egală măsură, umiditatea a asigurat o răsărire uniformă a culturilor de cereale păioase, precum şi a vegetaţiei corespunzătoare până la intrarea în repausul vegetativ. Dacă în perioada imediat următoare nu se vor înregistra precipitaţii însemnate cantitativ, situaţia se va agrava destul de mult în cazul culturilor de toamnă, dar, în acelaşi timp, vor suferi şi culturile de primăvară, întrucât stratul superficial al solului pe adâncimea de semănat se va usca definitiv şi nu vor fi condiţii pentru germinarea seminţelor şi răsărirea culturilor, cu efecte negative asupra recoltelor din acest an„, a declarat, pentru AGERPRES, Gigel Crudu.

Conform datelor furnizate de DAJ Vaslui, în toamna anului trecut au fost înfiinţate 88.247 de hectare de culturi, din care: 66.276 hectare cu grâu, 15.346 hectare cu rapiţă, 5.788 hectare cu orz, 477 hectare cu orzoaică, 287 hectare cu triticale şi 73 hectare cu secară. În ceea ce priveşte culturile de primăvară, acestea vor ocupa 58% din suprafaţa arabilă a judeţului, respectiv 170.075 hectare, din care: 102.953 hectare porumb, 47.133 hectare floarea-soarelui, 2.084 hectare orzoaică, 1.697 hectare ovăz, 973 hectare soia, 609 hectare in pentru ulei, 449 hectare sfeclă de zahăr, 925 hectare mazăre şi 13.252 hectare alte culturi.

La nivelul judeţului, producătorii care utilizează terenuri în amenajările de irigaţii vor primi apă pe măsura solicitărilor Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. În acest sens, la nivelul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Vaslui, pentru campania de irigaţii 2020 s-au încheiat contracte multianuale sau sezoniere pentru asigurarea necesarului optim al apei de irigaţii pentru o suprafaţă totală de 14.465 hectare, din care 13.875 hectare în amenajarea de irigaţii Albiţa-Fălciu şi 595 hectare în amenajarea de irigaţii Mînjeşti.

În perioada următoare, producătorii agricoli afectaţi de secetă pot depune înştiinţări privind pagubele suferite, în vederea primirii de despăgubiri. Până în prezent au fost primite rapoarte operative de la un număr de 28 de unităţi administrativ-teritoriale dintr-un număr total de 86 existente la nivelul judeţului, au mai precizat reprezentanţii Direcţiei Agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri