Caută
Close this search box.

Senatul a aprobat, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă prin care se acordă pensie de urmaş copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirusul

Senatul a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă prin care se acordă pensie de urmaş copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirusul.

Ședința Senatului a avut loc online, iar votul a fost exprimat telefonic. Din totalul de 136 de senatori, și-au exprimat votul 130. Inițiativa a fost depusă de PSD luna trecută.

Vor beneficia de pensia de urmaș copiii de până în 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani.

Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid – 19, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

De asemenea, urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

„În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participat la acţiuni medicale împotriva Covid 19 se instituie ziua personalului medical care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri