Situație confuză în școli, unde personalul administrativ, inclusiv secretarii, vor trebui să asigure permanența în privința documentelor necesare elevilor/studenților și familiilor acestora.

Asta, în condițiile în care premierul Ludovic Orban a anunțat că secretarii vor intra în șomaj tehnic cu reducerea veniturilor la 75% din salariul de bază.

Situația confuză a fost semnalată de site-ul edupedu.ro. Conform sursei citate, ministerul Educației a trimis o directivă tuturor instituțiilor de învățământ, care se bate cap în cap cu declarațiile lui Orban.

„Secretariatele unităților de învățământ preuniversitar, precum și cele ale universităților vor asigura permanență în primirea/eliberarea de documente necesare elevilor/studenților, dar și familiilor acestora, folosind toate sistemele de comunicare disponibile. Această măsură vine în sprijinul limitării deplasărilor pe perioada stării de urgență”, au transmis cei de la minister.

Doar că, permanența ar trebui „asigurată” de oameni care au fost trimiși în șomaj tehnic, conform declarațiilor lui Ludovic Orban.

Mai mult, cei de la minister nu au reușit să explice în mod clar cine sunt cei care vor ajunge în șomaj tehnic: „în ceea ce privește posibilitatea trecerii în șomaj tehnic, federațiile sindicale au solicitat o analiză asupra personalului didactic auxiliar și nedidactic, în sensul exceptării acestor categorii de salariați de la această măsură”.

Guvernul Orban se vede nevoit să taie din salariile bugetarilor, însă are mari dificultăți în a identifica care vor fi acei bugetari. În aceste condiții, premierul a declarat că vor fi trimiși în șomaj tehnic, cel mai probabil, cei ce fac parte din personalul administrativ din școli.

„În ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a explicat Orban.

Conform cifrelor oficiale, aproximativ 60.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic. În replică, sindicatele cer ca angajații din sistemul de învățământ să nu fie trimiși în șomaj tehnic.

225 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =