Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a pledat pentru dialog între Guvern şi Parlament, astfel încât actuala criză să fie depăşită, explicând că majoritatea parlamentară poate schimba fundamental deciziile Executivului.

„Eu vorbesc de ani de zile de necesitatea unui proiect naţional care ar însemna că raliază nu numai partidele politice, dar toate instituţiile fundamentale ale statului şi până la urmă întreaga societate. Ca să venim în ziua de astăzi (…), avem un Guvern care se bazează pe 20% din Parlament şi care în mod normal ar trebuit să vină să ceară sprijin, pentru că Guvernul este autoritate legiuitoare delegată de Parlament, adoptă ordonanţe de urgenţă, dar aceste ordonanţe până la urmă vin la Parlament, unde el nu are majoritate. (…) Noi avem o majoritate care poate să schimbe fundamental tot ceea ce decide Guvernul, dar nu vrem acest lucru, vrem un dialog. Suntem preocupaţi şi îngrijoraţi. Ne-am fi dorit un dialog”, a spus Tăriceanu, la România TV.

El a amintit că preşedinţii partidelor parlamentare au convenit să-i propună premierului Orban să dialogheze cu Legislativul.

„Astăzi ne-am reunit preşedinţii partidelor parlamentare şi am convenit să facem o propunere către premierul Ludovic Orban pentru a închega un dialog, care ar trebui să existe oricum. Prin Constituţie, Guvernul este obligat să conlucreze cu Parlamentul”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ordonanţele adoptate de Guvern în ultima perioadă, aflate în dezbaterea Senatului, vor fi amendate în Parlament.

Potrivit lui Ciolacu, toate partidele, cu excepţia PNL, au înţeles să se unească în Parlament şi să vorbească pe o singură voce atunci când vine vorba de măsurile urgente care se impun în sprijinul românilor şi al mediului de afaceri.

„Astăzi am avut o discuţie cu toţi liderii forţelor politice parlamentare care au răspuns apelului pe care l-am făcut zilele trecute. Şi astăzi, PNL a fost singurul partid care a refuzat orice formă de dialog pe tema situaţiei actuale în care se află România din cauza crizei sanitare şi economice. Prin urmare, toate partidele, cu excepţia PNL, au înţeles să se unească în Parlament şi să vorbească pe o singură voce atunci când vine vorba de măsurile urgente care se impun în sprijinul românilor şi al mediului de afaceri”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.