Caută
Close this search box.

Tăriceanu răsuceşte cifrele pentru a-l ataca iarăşi pe Iohannis

călin popescu tăriceanu

Site-ul factual.ro sancţionează încă o dezinformare lansată în spaţiul public de Călin Popescu Tăriceanu. Site-ul este un proiect al Asociaţiei Funky Citizens. După ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, Călin Popescu Tăriceanu a scris pe Facebook în 15 aprilie 2020:

„Cred că şi Preşedintele a realizat că 66.000 de testări nu înseamnă 66.000 de persoane, ci mai puţin. Mult mai puţin. Adică, în jur de 22.000 romani au fost testaţi. Şi dacă la 22.000 de romani testaţi cifra celor îmbolnăviţi este de peste 6.600, atunci situaţia este cu adevărat dramatică”. Informaţia este falsă, după cum a demonstrat în continuare factual.ro.

Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a emis Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, document actualizat în 3 aprilie, în conformitate cu recomandările Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDPC).

Potrivit celor două documente, pacienţii care au un rezultat negativ al testelor nu vor fi retestati, decât dacă apare o nouă simptomatologie. În schimb, bolnavii vor fi declaraţi vindecaţi doar dacă au un rezultat negativ confirmat de două teste consecutive, în urma unor probe prelevate la o diferenţă de 24 de ore.

Este şi recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ceea ce priveşte protocolul de externare a pacienţilor vindecaţi.

Ministerul Sănătăţii a aprobat protocolul de externare prin Ordinul nr. 503 din 26 martie 2020 , care prevede, la capitolul Criterii de externare:

„– clinic: afebril, după ameliorarea celorlalte simptome (diminuarea marcată – CDC; ameliorarea manifestărilor respiratorii şi modificărilor radiologice – China);

– virusologic: două teste PCR SARS-CoV-2 consecutive negative, pe probe recoltate la minim 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; aceste probe se recoltează la cel puţin şapte zile de la primul test pozitiv şi după minimum trei zile de afebrilitate”

Nu acelaşi lucru se întâmplă cu suspecţii aflaţi în izolare, pentru care Ordinul nr. 414 din 11 martie 2020 prevede:

„Dacă la sfârşitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceştia pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic)”

În 15 aprilie 2020, Grupul de Comunicare Strategică anunţa că au fost confirmate 7.216 de cazuri de persoane infectate cu virusul Sars-Cov-2 şi că, dintre acestea, 1.217 au fost declarate vindecate şi externate.

Până în ziua respectivă fuseseră procesate 74.827 de teste.

Dacă ne raportăm la numărul de persoane declarate vindecate şi externate şi având în vedere metodologia de testare, reiese că 1.217 persoane au fost testate de trei ori (3651 teste).

Afirmaţiile lui Calin Popescu Tăriceanu sunt trunchiate. Este adevărat că numărul total de teste nu reprezintă numărul de persoane teste (având în vedere că în cazurile vindecate se fac 3 teste) însă cifrele avansate de acesta sunt complet eronate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri