Turcan spune că, în absenţa ieşirii publice a şefului statului pe tema Statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc, nu s-ar fi ajuns „la situaţia mobilizării PSD din Senat şi la respingerea proiectului”.

„Niciodată să nu subestimaţi PSD! Văd că unii lideri politici încearcă să minimalizeze gravitatea adoptării tacite a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc”, avertizează într-un mesaj postat pe Facebook.

„În absenţa ieşirii publice de azi, nu am fi ajuns la situaţia mobilizării PSD din Senat şi la respingerea proiectului. În cel mai fericit caz, acesta ar fi fost păstrat la sertar şi scos, la momentul potrivit, ca instrument de şantaj pentru alte avantaje politice”, susține Turcan.

„Câteva detalii importante care vă pot face să înțelegeți cât de necesară a fost ieșirea Președintelui Klaus Iohannis de azi și cât de duplicitari sau rupți de realitate sunt unii “mari” politicieni: Algoritmul politic în Senat este următorul: PSD- 70 senatori, PNL – 31, USR- 13, UDMR – 9, neafiliați – 13. Prin urmare, în Senat, PSD deține singur majoritatea. De altfel, Senatul a fost reduta prin care multe lovituri la adresa democrației au fost consfințite. De exemplu, celebrele legi ale justiției și, în general, o bună parte din asaltul PSD la justiție a fost decis la Senat. (…) Majoritatea toxică PSD din Parlament este greu de învins”, a explicat vicepremierul.