Caută
Close this search box.

Alertă meteo! Posibile tornade în România, cod gaben de furtună în 9 județe

Update Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, mai multe avertizări nowcasting Cod galben de furtună, valabile în nouă judeţe din Muntenia şi Dobrogea, în orele următoare.

Potrivit meteorologilor, până la ora 15:00, în judeţele Argeş, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Tulcea şi Constanţa se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse ce vor cumula până la 20-25 l/mp.

De asemenea, până la ora 13:30, în mai multe localităţi din judeţele Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse ce vor cumula până la 20-25 l/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maxim şase ore, precizează ANM.

În jumătatea de sud a ţării instabilitatea va fi extrem de mare şi este posibilă apariţia tornadelor, averizează meteorologii.

Fenomenele extreme vor fi însoţite de ploi puternice și grindină de dimensiuni mari.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi în general instabilă şi răcoroasă, chiar rece pentru sfârşitul lunii mai în nord-estul, vestul ţării, precum şi în depresiuni.

Vor fi averse, descărcări electrice şi grindină în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Maramureş, la deal şi la munte şi local în restul teritoriului. Pe crestele montane vor mai fi posibile ninsori slabe.

Pe alocuri ploile vor avea caracter torenţial şi se vor înregistra cantităţi de apă de peste 15-20 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în jumătatea de nord a Moldovei şi în Carpaţii Orientali, unde vor fi rafale în general de 55-60 km/h şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, mai ales în cele sud-estice, unde vor fi posibile şi vijelii.

Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 23 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri