Caută
Close this search box.

Atacuri informatice, în SUA şi UK, contra organizațiilor sanitare implicate în lupta cu Covid

cibernetic

Agenţiile de securitate cibernetică britanică şi americană au avertizat marţi în privinţa unor atacuri informatice împotriva organizaţiilor sanitare implicate în lupta împotriva pandemiei, „adesea legate de agenţi statali”, potrivit Londrei.

Agenţiile se aşteaptă la o recrudescenţă a acestui tip de atacuri „în săptămânile şi lunile care vin”, explică ele într-un comunicat.

Acestea fac referire la grupurile APT (de la „Advanced persistent threat” – Ameninţare persistentă avansată), denumire pe care o utilizează pentru a desemna actori mai sofisticaţi decât infractorii cibernetici obişnuiţi, întrucât au legături cu Rusia, China, Coreea de Nord sau Iran.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a subliniat că aceste atacuri sunt efectuate de grupuri „în mod special periculoase”, precizând că aceste campanii au diverse obiective, de la „fraudă” până la „spionaj”.

Ele sunt menite „să fure date personale”, „proprietate intelectuală” sau informaţii mai ample şi sunt „adesea legate de actori statali”, a adăugat el în cadrul conferinţei de presă cotidiene a Downing Street.

După ce au scos la iveală aceste „campanii cibernetice răuvoitoare” care vizează organismele de sănătate şi de cercetare medicală, agenţiile britanică (NCSC) şi americană (CISA) au furnizat recomandări pentru a întări securitatea sistemelor informatice.

Ele recomandă, astfel, schimbarea parolelor uşor de ghicit cu unele mai complicate şi instituirea unei identificări prin doi factori, pentru a întări securitatea.

Atacurile vizează organisme naţionale şi internaţionale, companii farmaceutice, organisme de cercetare şi instituţii locale „probabil” în scopul de aduna informaţii legate de noul coronavirus, potrivit textului.

„Protejarea sectorului sanitar este principala prioritate a NCSC în prezent”, a declarat directorul său de operaţiuni Paul Chichester într-un comunicat, subliniind că lucrează „îndeaproape” cu NHS, sistemul de sănătate public britanic.

„CISA a acordat prioritate serviciilor noastre de securitate cibernetică pentru sistemul sanitar şi organismele private care asigură servicii şi echipamente medicale, într-un efort concertat pentru a împiedica incidentele şi a le permite să se concentreze asupra răspunsului lor la COVID-19”, a declarat la rândul său Bryan Ware, director adjunct pentru securitate al agenţiei americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri