Caută
Close this search box.

Bogdan Aurescu (MAE), invitat să facă o vizită oficială în Ungaria

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că l-a invitat pe omologul român, Bogdan Aurescu, să efectueze o vizită oficială la Budapesta, pentru a continua dialogul constructiv iniţiat la Bucureşti.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinută de Bogdan Aurescu şi Peter Szijjarto la sediul MAE.

„Pentru bunele relaţii trebuie să lucrăm din ambele părţi, trebuie să vedem sentimentele celor două părţi şi să le respectăm. Sperăm ca, împreună cu domnul ministru, să îmbunătăţim încontinuu relaţiile bilaterale româno-maghiare. Şi l-am rugat pe domnul ministru să vină într-o vizită oficială în Ungaria şi să continuăm dialogul deosebit de constructiv pe care l-am avut aici”, a menţionat Peter Szijjarto.

El a subliniat că Ungaria nu doreşte să participe la discuţii privind politica internă a României. A arătat de asemenea că în discuţiile cu Bogdan Aurescu a fost abordat şi subiectul unor date istorice, apreciind însă că acestea nu trebuie să influenţeze relaţiile bilaterale.

„Am discutat cu domnul ministru despre problema istoriei şi ne-am înţeles că cele două aspecte privind evenimentele istorice pot fi tratate în mod separat, în mod diferit, de cele două ţări. Pentru unele ţări înseamnă motive de bucurie, pentru altele pot fi de supărare. Pentru Ungaria, evenimentele Trianonului înseamnă o mare supărare. Noi respectăm evenimentele istorice. S-a întâmplat acest lucru, două treimi din teritoriu şi-a pierdut Ungaria. Cu mare supărare trecem peste asta. Şi are dreptate domnul ministru, că aceste discuţii nu trebuie să influenţeze relaţiile noastre bilaterale”, a spus el.

Peter Szijjarto a arătat că Ungaria este interesată de consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi a spaţiului Europei Centrale.

„Îi respectăm pe partenerii noştri, dar ca o naţiune de peste 1.000 de ani aşteptăm, de asemenea, acest respect. Ne bazăm pe colaborarea noastră, să fie şi cu România construită pe această bună colaborare şi înţelegere”, a mai spus el.

A mai arătat că cele două ţări au avut în ultimele zile discuţii foarte consistente pe tema tranzitării Ungariei de către cetăţenii români, astfel încât aceştia să poată ajunge acasă mai repede, şi a vorbit, de asemenea, despre importanţa sprijinului reciproc pentru comunităţile de români şi maghiari.

„Rog colegii din România să-i privească pe maghiarii din Transilvania ca pe o legătură solidă între cele două ţări. Noi astfel privim comunitatea românilor din Ungaria şi îi sprijinim ca să se folosească de tradiţiile lor, să îşi folosească limba şi solicităm din partea românilor acelaşi lucru. Guvernul nostru, care guvernează de peste zece ani, de cinci ori a mărit sprijinul oferit comunităţii româneşti din Ungaria. Noi avem şi lege care se referă la aceste minorităţi care locuiesc în Ungaria şi sunt în proprietatea lor toate mijloacele care servesc educaţiei acestor minorităţi. Sprijinim copiii acestor minorităţi să poată să ajungă în ţările vecine, în tabere, şi noi ne bucurăm dacă România sprijină participarea elevilor români în tabere în România. Tot aşa sprijinim toate activităţile religioase, economice ale comunităţilor respective. Noi ştim că aceste comunităţi ne leagă pe noi, cele două ţări”, a spus ministrul ungar.

În ce priveşte relaţiile economice, a declarat că România este pentru Ungaria al nouălea partener foarte important, cu o valoare totală a schimburilor comerciale de peste 9 miliarde de euro.

„OTP şi MOL funcţionează pe piaţa românească. Am vorbit despre programul de dezvoltare economică pe care îl dezvoltăm în cele două ţări – şi pe teritoriul României, astfel şi pe teritoriul Ardealului. 250 de milioane de investiţii au ajuns în România. Am salutat iniţiativa domnului ministru Aurescu ca să continuăm pe baza încheierii unui acord. Miniştrii de Externe ai celor două ţări vor răspunde pentru aceasta şi sper cât de repede să ajungem la această înţelegere şi suntem de acord ca acest program să continue. Considerăm foarte importantă colaborarea noastră pe plan energetic. Cred că şi pe teritoriul României se vor termina lucrările care vor lega conductele de gaz care traversează România şi ar fi primul pas”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri