Caută
Close this search box.

”BUNĂ ZIUA, MLAȘTINĂ ROMÂNĂ”. Acuze fără precedent ale presei maghiare

Presa de limbă maghiară din România l-a criticat dur, în termeni fără precedent în istoria relațiilor reciproce, pe șeful statului, iar presa guvernamentală din Ungaria taxează ”discursul antimaghiar” al președintelui Klaus Iohannis, dar crede că Budapesta trebuie să arate ”putere și calm” în fața declarațiilor Bucureștiului. Presa de opoziție din Ungaria a redat pe un ton moderat declarațiile președintelui României, cpnform G4Media.

”Bună ziua, mlaștină română”, ”Klaus Iohannis vrea să fie neîncetat, mai român ca românii” și ”formă de incitare împotriva maghiarilor, care nu a mai fost auzită decât de la cei mai sălbatici politicieni care au urât maghiarii” – iată câteva citate relevante din presa maghiară.

Șeful statului a acuzat miercuri, PSD, în termeni fermi și tranșanți, că ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Președintele a făcut aceste declarații pe 22 aprilie, după ce Camera Deputaților adoptase tacit, cu aproape o lună în urmă (25 martie), inițiativa legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc.

G4Media.ro a realizat un inventar al celor mai relevante titluri, editoriale și luări de poziție din presa online de limba maghiară din România, presa de opoziție (independentă) din Ungaria și a celei pro-guvernamentale.

Presa de limbă maghiară din România

Transindex.ro: “JO NAPOT KIVANOK, PESZEDE”

Într-un articol de opinie de pe portalul de limbă maghiară www.transindex.ro , filozoful Tamás Gáspár Miklós afirmă că președintele statului a apelat la un instrument uzual și răspândit în întreaga lume când și-a prezentat adversarul ca trădător de țară. Klaus Iohannis a pronunțat denumirea „PSD„ cu un accent maghiar stricat, de parcă „a saluta sau vorbi în limba maghiară ar fi o anomalie, lipsit de normalitate, ridicol, suspect și dezgustător, care aruncă o lumină proastă asupra oricui care vorbește așa, sau cu care se vorbește așa.”

Klaus Iohannis se exprimă despre cea mai mare minoritate etnică din România ca despre dușmanul statului, ceea ce este nepermis. „A prezenta ca un act împotriva statului faptul că un partid român are un acord cu UDMR (indiferent dacă este adevărat sau nu, în acest caz este o minciună), este identic cu a spune că maghiarii din România sunt dușmani și a colabora cu o organizație a acestora este o infracțiune împotriva națiunii și a statului.”

Autorul arată că Iohannis, în interesul său de a compromite opoziția din Camera Deputaților, „prezintă maghiarii din România ca fiind dușmanii universali ai statului român.”

Nu e de râs, ”scopul – de a prezenta utilizarea limbii materne ca echivalentul trădării de țară este semnalat de citarea ei sarcastică – și: a pune la îndoială drepturile egale ale minorității naționale maghiare, dreptul la egalitate în demnitate a acesteia, respectiv statutul de minoritate constitutivă a statului român.”

Kronikaonline.ro: La revedere, Klaus Iohannis

În editorialul său, jurnalistul Páva Adorján de la cotidianul online www.kronika.ro , arată că gestul lui Iohannis este subversiv, înșelător și disprețuitor pentru că prezintă faptele ca și cum opoziția ar fi votat legea autonomiei Transilvaniei, a Ținutului Secuiesc.

Președintele abuzează în mod necinstit de necunoașterea omului de rând, care nu știe că adoptarea tacită înseamnă doar că neadoptarea unui proiect de lege într-un anumit termen de timp și asta are efectul transmiterii proiectului de lege celeilalte camere, care este decizională, unde dezbaterea și votul sunt obligatorii.

„Dar această manipulare este felia mai mică a micimii lui Iohannis.” Mișcarea sa cea mare a fost forma de incitare împotriva maghiarilor, care nu a mai fost auzită decât de la cei mai sălbatici politicieni care au urât maghiarii.

„Deoarece, „maghiarii vor să ia Ardealul” a fost expresia și incitarea preferată a lui Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar”.

Jurnalistul consideră că ieșirea lui Klaus Iohannis poate fi interpretată și ca o tentativă de a recupera popularitatea, după pierderea suferită ca urmare a poziției sale privind protocolul MAI-BOR.

„Klaus Iohannis a dovedit de mult că pentru el nu contează dreptul minorităților, identitatea etnică, el vrea să fie, neîncetat, mai român ca românii.”

„Și atunci să îl salutăm pe el, ca să înțeleagă: La revedere, Klaus Iohannis! Da, cu numele său scris cu I (nu cu J ca în germană și maghiară -not. Trad.). Și da, în română, deși ar înțelege și Auf Wiedersehen!, nu-l merită!”

Maszol.ro: Bună Jiua lui Iohannis

În editorialul său din cotidianul online www.maszol.ro, Farkas István consideră că ieșirea isterică a președintelui Klaus Iohannis dorește să distragă atenția asupra faptului că Guvernul nu poate să gestioneze criza economică și socială ca efect al epidemiei, fiind o formă abia mascată de incitare la ură, care în democrațiile din Vest se plătește scump.

„Este un fapt expresiv că dintr-o poziție oficială, dintr-o funcție în stat, din fața unui microfon al unei instituții de stat, din partea unui președinte de stat, nu din partea reprezentanților partidelor de serviciu, îmbibate de ura împotriva maghiarilor, se enunță propoziția periculoasă, ce ne pune pe mulți pe gânduri în secolul XXI: „se dă Ardealul ungurilor”.

Doar faptul că un președinte a făcut această declarație nu dăunează doar comunității maghiare și relației româno-maghiare și face clar faptul că: aceste propoziții au fost enunțate cu acordul serviciilor secrete. Ce mai urmează?”

Editorialistul îl critică dur și pe inițiatorul proiectului, deputatul Kulcsár-Terza József, care a reacționat mândru la declarațiile lui Iohannis, spunând că, în sfârșit, problema autonomiei a ajuns pe agenda publică, astfel, putem avea dezbateri. Declarația deputatului este o minciună, scrie Maszol.ro

Foter.ro: Așa să-l raportăm la Facebook pe Klaus Ionopotchivanoc pe Iohannis pentru postare de incitare la ură

Poate că președintele statului, aflat în carantină la Palatul Cotroceni, a fost afectat de izolare. Miercuri, Klaus Ionopotchivanoc Iohannis a trecut la stilul de ură și a susținut un mic discurs de ură.

Discursul a fost desigur postat pe pagina de Facebook a președintelui statului, iar noi avem oportunitatea excelentă să raportăm această postare la FB.  Arătăm cum poate fi raportată postare.

FIDESZ: Iohannis să ceară scuze de la maghiari!
În comunicatul său, FIDESZ arată că: în ultimele zile mai mulți oficiali ai statului român au avut o serie de ieșiri împotriva maghiarilor, iar miercuri, ”primul om în România iese în perioadă de stare de urgență, și incită împotriva maghiarilor, a UDMR, a Ungariei și a lui Orban Viktor” (transindex.ro)

CNCD analizează declarațiile lui Klaus Iohannis (transidex.ro)

Statutul pentru autonomie este nociv în primul rând pentru maghiari – Klaus Iohannis (transindex.ro)

Tăriceanu: dacă Iohannis nu-și probează declarațiile, trebuie să demisioneze (kronikaonline.ro)

Potrivit fostului premier, Klaus Iohannis a formulat cele mai grave acuzații de după decembrie 1989: a acuzat un partid parlamentar că a încheiat un acord secret cu o putere străină pentru a ceda o parte a teritoriului de stat. Acest lucru nu poate să rămână așa, arată Tăriceanu, care susține că președintele statului trebuie să meargă în Parlament să probeze acuzațiile grave.

„Acest caz poate avea doar două rezultate: ori sunt adevărate acuzațiile, și atunci trebuie interzis partidul în cauză, sau președintele statului român minte și manipulează, atunci acesta trebuie să demisioneze și să se supună rigorilor legii.”

Szijjarto Peter a calificat ca fiind necivilizată izbucnirea lui Iohannis (kronikaonline.ro)

Articolul prezintă pe larg poziția ministrului de externe ungar, al partidului de guvernământ FIDESZ și contextul în care au avut loc reacțiile.

Johannis: PSD a dat Ardealul în secret maghiarilor (maszol.ro)

După prezentarea declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, este citată reacția lui Kelemen Hunor, care califică ca fiind „isterice și nervoase” declarațiile președintelui statului, nedemne de funcția publică și în ton cu spiritul naționalist al PRM.

Cum era de așteptat: MAE român reacționează provocator la poziția ungară cu privire la discursul de incitare al președintelui Iohannis (foter.ro)

În articol se arată că MAE român în reacția sa apelează la clișeele cunoscute: sugerează într-un comunicat împachetat într-o „bullshitologie” diplomatică faptul că Ungaria „deturnează sensul declarației lui Iohannis”, și se amestecă în afacerile interne ale României, când a reacționat în speța în care președintele român îl menționează în mod expres pe premierul ungar.

Presa guvernamentală din Ungaria

Bună ziua, mlaștina română!

În editorialul publicat în săptămânalul online www.mandiner.hu, RAJCSÁNYI GELLÉRT arată că „dacă există o problemă, sau dacă nu este alt subiect, subiectul maghiarilor, bun și chiar puțin, funcționează întotdeauna în București.

Potrivit autorului, în realitate, în aceste momente, politica română se deconspiră și își arată punctul slab. „Psihoza colectivă a Bucureștiului este veșnică și indestructibilă. După 100 de ani și după o serie de schimburi de regim, de când Ardealul și Partium a căzut în brațele lor, conducerea română încă nu crede, că toate acestea s-au întâmplat, și poartă în ființa ei teama că poate veni vremea când se va sfârși acest lucru.”

Potrivit jurnalistului, guvernul ungar se străduiește să construiască un parteneriat puternic cu statele din regiune, nu numai cu cei din V4, ci și cu vecinii de la sud și est, și a reacționat cu calm la provocările care au apărut de la partea română.

Până atunci, la 100 de ani de la Trianon, întreaga conducere maghiară, toată lumea, „trebuie să continuăm cu naturalețe și calm necesar, adâncirea relațiilor peste granițele trasate acum 100 de ani, construirea solidarității naționale.”

„Cu Bucureștiul este mai bine dacă ne ocupăm și discutăm în termenii realpolitik, vom putea avansa în orice subiect, doar dacă Budapesta va putea arăta putere și calm.”

Magyar Nemzet: S-a năpustit asupra maghiarilor

În editorialul publicat în ziarul online www.magyarnemzet.hu, jurnalistul Pataky István se întrebă dacă merită a fi calificată fapta lui Klaus Iohannis, „acest om sas românizat,” care își exercită cel de-al doilea mandat ca președinte al României?

Potrivit jurnalistului, Iohannis nu e la prima ocazie când se folosește de instrumentele curate ale șovinismului, antisemitismului cu scopul de a-și compromite rivalii politici (dă exemplul declarației legate de relația lui L. Dragnea cu Israelul).

Editorialistul arată că Iohannis este un adevărat european, are și hârtie despre acest statut, când i s-a acordat Premiul Europa Coudenhove – Kalergi.

În final, jurnalistul apreciază reacția ”ponderată și echilibrată” a ministrului de externe maghiar și, ca răspuns la Iohannis, face apel la maghiari să semneze inițiativa Consiliului Național Secuiesc privind regiunile din UE.

MAE român: Szijjarto interpretează eronat declarația lui Iohannis

Articolul prezintă comunicatul de presă al MAE România și contextul în care a fost emis.

Magyar Nemzet: Ieșire antimaghiară a lui Iohannis

Articolul prezintă declarațiile președintelui român și contextul de politică internă din România, cu citarea sondajelor de opinie cu privire la popularitatea partidelor politice.

Presa independentă din Ungaria – de opoziție

Index.hu: Szijjarto Peter răspunde la discursul antimaghiar al președintelui român

Articolul prezintă declarația lui Klaus Iohannis, citându-l pe filozoful de origine maghiară din Cluj Napoca, Tamás Gáspár Miklós, care a scris pe portalul www.transindex.ro  că, prin fapta sa, Iohannis a transmis mesajul că a saluta sau a vorbi în limba maghiară ar fi o anomalie.

În prezentarea reacției ministrului de externe din Ungaria, portalul ungar califică ca fiind ciudat argumentul folosit de Szijjarto, potrivit căruia maghiarii din România au dreptul la respect, pentru că l-au votat în procent covârșitor la alegerile prezidențiale din statul vecin pe Klaus Iohannis.

Index.hu: Senatul României a respins proiectul de lege privind statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc

După prezentarea rezultatului votului din ședința convocată de urgență de Senatul României și a declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, este citată reacția lui Kelemen Hunor, care califică ca fiind „isterice și nervoase” declarațiile președintelui statului, nedemne de funcția publică și în ton cu spiritul naționalist al PRM.

Hvg.hu: Senatul român a spus nu la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Portalul arată că ședința extraordinară a Senatului român a fost convocată ca urmare a scandalului politic intern provocat de adoptarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.
Proiectul de lege a fost respins cu votul unanim al partidelor românești, fiind susținut doar de cele 9 voturi ale senatorilor maghiari din UDMR.

Hvg.hu: ”Ce a promis în schimb Orban Viktor?” – tensiuni în România din cauza legii privind autonomia

Portalul prezintă declarațiile președintelui Klaus Iohannis ca urmare adoptării tacite în Camera Deputaților din România a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.
Este citat Kelemen Hunor, care condamnă declarația președintelui român.

24.hu: Iohannis: PSD ar da Ardealul maghiarilor

Portalul ungar preia știrea de pe pagina ziarului online din România – www.maszol.ro, prezintă contextul declarațiilor, conținutul acestora (și film video), respectiv reacția UDMR, care așteaptă scuze din partea președintelui român.

24.hu: Szijjarto transmite un mesaj președintelui României

Portalul redă fără niciun comentariu mesajul ministrului de externe al Ungariei legat de declarațiile președintelui român.

444.hu: Senatul român a respins autonomia Ținutului Secuiesc în ședința sa extraordinară

Portalul prezintă pe larg, dar fără comentarii, declarația președintelui Klaus Iohannis cu privire la adoptarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de lege privind autonomia, Ținutului Secuiesc, reacția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, și votul din Senatul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri