Caută
Close this search box.

Câmpul magnetic al Pământului devine tot mai slab! La ce schimbări ne putem aștepta

Oamenii de știință au descoperit o slăbire puternică a câmpului magnetic al Pământului, iar această schimbare ne va schimba total viața în următorii ani.

Conform Daily Mail, o echipă a Agenției Spațiale Europene (ESA) a descoperit că acest câmp magnetic al Pământului slăbește pe zi ce trece în zona dintre Africa și America de Sud.

O regiune mare cu intensitate magnetică redusă a fost observată între cele două continente, numită Anomalia Atlanticului de Sud, și a format un centru de intensitate minimă în doar cinci ani.

Câmpul magnetic este un strat de sarcină electrică ce înconjoară planeta noastră și este vital pentru viața de pe Pământ, deoarece ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele periculoase emise de soare.

Oamenii de știință consideră că slăbirea câmpului magnetic este un semn că Pământul se îndreaptă spre inversarea polilor, care a avut loc ultima dată în urmă cu 780.000 de ani.

Un asemenea fenomen va schimba total indicațiile cu care sunt familiarizați că ni le arată busola, însă o astfel de schimbare nu este prevăzută pra curând, ea fiind de așteptat să aibă loc peste câteva mii de ani.

Câmpul magnetic și-a pierdut 9% din intensitate în ultimii 200 de ani, însă ultimele date arată o agravare a situației. ”Provocarea constă acum în înțelegerea proceselor din centrul Pământului care conduc la aceste schimbări”, a declarat cercetătorul german Jurgen Matzka.

Oamenii de știință au descoperit că Polul Nord se apropie tot mai mmult de Siberia din cauza forței magnetice a Terrei. Anomalia are deja efecte vizibile la nivelul sateliților și a navelor spațiale, unde provoacă defecțiuni tehnice.

Cel mai mare impact al inversării câmpului magnetic va fi asupra păsărilor, țestoaselor și altor animale care folosesc câmpul magnetic pentru a se orienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri