Senatoarea USR Florina Presadă anunţă că majoritatea PSD – UDMR din Senat a votat o lege, prin care se instituie o nouă pensie specială: pensia de urmaş pentru grefieri. Grefierii beneficiază deja de pensii speciale, introduse tot de PSD, în anul 2015. Cinci ani mai târziu, pe 19 mai 2020, grefierii au parte de un nou favor, mulţumită PSD: pensia de urmaş.

„Ştiaţi de pensia de urmaş pentru grefieri? Dar de cea profesională sau de invaliditate, tot pentru grefieri? De pensia de serviciu a acestora aţi mai auzit – e una dintre pensiile speciale despre care tot vorbim şi pe care vrem să le eliminăm. Toate sunt pensii mai… speciale, promovate de PSD.

Grefierii, că personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, beneficiază de o PENSIE de serviciu – sau pensie SPECIALĂ. Introdusă în 2015 de PSD.

Dar un proiect PSD care a trecut azi de Senat a introdus pentru grefieri o pensie de urmaş pentru copiii celor care nu ajung să încaseze pensia specială dar şi o pensie de invaliditate, ceva mai specială.

Să recapitulăm. Dacă eşti grefier, conform acestui proiect legislativ, beneficiezi de:

– pensie de serviciu de 80% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare,
– pensie de urmaş pentru copii de 75% din indemnizaţia netă avută în ultima lună de activitate înainte de deces,
– pensie de boala profesională şi de invaliditate de 80% din pensia de serviciu (sau pensia specială).

Normal că am depus amendamente pentru eliminarea acestor pensii, normal că amendamentele mele nu au trecut. În Comisia de Muncă, PSD şi UDMR au hotărât să se abţină!

Legea a trecut de plenul Senatului, mai are nevoie şi de votul Camerei Deputaţilor, camera decizională. Vom face tot ce ţine de noi pentru eliminarea acestor pensii speciale, mai vechi sau mai noi, aşa cum am promis”, a anunţat Presadă, pe Facebook.

Curtea Constituţională a respins recent legea de anulare a pensiilor speciale. Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului şi de ICCJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here