Caută
Close this search box.

Cum sunt păcăliți pensionarii că nu sunt bani pentru creșterea pensiilor

De cele mai multe ori, în preajma alegerilor, partidele lansează pe piață eterna poveste a creșterii pensiilor. Aceasta este o tema menită să aducă câteva procente la alegeri, nimic transpus în realitate.

Icultura.ro prezintă o analiză în care atrage atenția că bani pentru creșterea pensiilor sunt, doar că lucrul acesta depinde de voința politicului:

PENSIILE SPECIALE

În luna martie a.c. au fost plătite 9.463 de pensii speciale, bugetul necesar pentru plata acestor pensii fiind de 114 milioane lunar. Deci, bugetul necesar pentru plata pnesiilor speciale pentru un an este de 1,37 miliarde de lei.

SUBVENȚIA PENTRU PARTIDE POLITICE

Subvenția totală plătită de stat pentru partidele politice în luna aprilie a.c. a fost de 24 milioane de lei, totalizând astfel 288 de milioane de lei pe an, cu aproximație.

Concluzie

Dacă în 2019 erau 5.157.000 de pensionari care au primit o pensie medie de aproximativ 1300 de lei, înțelegem că bugetul necesar lunar pentru plata pensiilor a fost de 6,70 miliarde de lei, deci un total de 80,4 miliarde de lei pentru un an.

Astfel, pentru cei peste 5 milioane de pensionari este nevoie de un buget anual de 80,4 miliarde de lei.

Pensia minimă este de 700 lei brut și beneficiază de ea 1,5 milioane de pensionari, asta însemnând că este necesar un buget de puțin peste 1 miliard de lei.

Prin urmare, dacă politicul ar impozita drastic pensiile speciale și ar renunța la subvențiile acordate partidelor, pensiile ar putea crește pentru toată lumea astfel:

de la 700 lei, cât este în prezent, la 1000 lei – strict pentru persoanele cu pensie minimă;
de la 1500 lei, cât este în prezent pensia medie, la 1800.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri