Caută
Close this search box.

Descoperire care schimbă tot despre Manuscrisele de la Marea Moartă

Fragmente din vechile Manuscrise de la Marea Moartă au fost depozitate la Universitatea din Manchester zeci de ani.

Cercetătorii britanici au făcut o descoperire care schimbă tot ce se știa despre bucățile de pergament care datează din vremea lui Iisus.

Patru dintre cele 51 de fragmente despre care se crede că au fost necompletate, conțin, de fapt, un text ebraic care poate fi citit. Era nevoie doar de o cameră specială.

Descoperirea este notabilă, deoarece savanții au încercat mult timp să înțeleagă mai bine Manuscrisele de la Marea Moartă, unele dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei ebraice, dar conțin și alte texte religioase care datează din vremea lui Iisus, potrivit CNN, citat de Digi24.

„Fragmentul mai substanțial are resturi de patru rânduri de text cu 15-16 litere, majoritatea fiind păstrate doar parțial, dar cuvântul Shabbat (Sabatul) poate fi citit clar”, se arată într-un comunicat al Universității din Manchester.

Textul poate fi legat de cartea lui Ezechiel, a adăugat universitatea.

În 1997, colecția a fost donată Universității din Manchester, dar a rămas relativ neatinsă până când profesorul Joan Taylor de la King’s College London a început să examineze fragmentele pentru un nou studiu.

FOTO: CNN

„Cu noile tehnici de studiere a textelor antice, disponibile acum, am simțit că trebuie să știm dacă aceste scrisori pot fi descifrate”, a spus Taylor.

„Există doar câteva scrieri pe fiecare fragment, dar sunt ca niște bucăți lipsă dintr-un puzzle pe care îl găsești sub o canapea.”

Cercetătorii continuă să studieze fragmentele, iar rezultatele vor fi publicate într-un raport al Univeristății din Manchester.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri