Caută
Close this search box.

Donald Trump ameninţă cu ruperea tuturor legăturilor China – SUA

trump

Donald Trump a înăsprit din nou tonul în fata Chinei, ameninţând cu ruperea oricăror relaţii cu gigantul asiatic, din cauza modului în care a gestionat criza coronavirusului.

Preşedintele american acuza de mai multe săptămâni ca bilanţul dur al Covid-19 – aproape 300.000 de morţi în întreaga lume – ar fi putut fi evitat dacă Beijingul ar fi acţionat responsabil de la apariţia virusului în oraşul Wuhan.

Într-un interviu pentru Fox Business, acesta s-a declarat foarte dezamăgit de atitudinea Beijingului şi a respins ideea unei discuţii directe cu omologul său, Xi Jinping, pentru a atenua tensiunile.

„Am o foarte bună relaţie (cu el) dar pentru moment nu vreau să discut” cu Xi Jinping, a afirmat Trump.

Întrebat despre diferitele măsuri de retorsiune pe care le-ar putea aplica, Donald Trump, care a evocat în ultimele zile posibilitatea unor taxe vamale punitive, s-a arătat mai evaziv şi mai ameninţător.

„Sunt multe lucruri pe care le putem face. Putem rupe orice relaţie”, a spus el.

„Dacă am face-o, ce s-ar întâmpla?”, a continuat preşedintele. „Am economisi 500 de miliarde de dolari dacă am rupe orice relaţie”, a continuat miliardarul republican, pentru care astfel de ameninţări nu sunt neobişnuite.

„Ceea ce s-a întâmplat lumii şi ţării noastre este foarte trist, toţi aceşti morţi”, a subliniat Donald Trump.

„Ar fi putut să-l oprească (virusul) în China, de unde a venit. Dar nu s-a întâmplat aşa”, a precizat preşedintele american, care vizează în 3 noiembrie un al doilea mandat.

Senatori din tabăra republicana au prezentat marţi o propunere de lege care oferă preşedintelui puterea de a impune sancţiuni Chinei dacă nu va contribui, în deplină transparentă, la elucidarea originii bolii.

Beijingul susţine că a transmis rapid toate informaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Întrebat dacă dispune de eventuale dovezi privind originea acestui virus în laboratorul din Wuhan, Trump s-a arătat de această dată mai puţin categoric decât în trecut.

„Avem multe informaţii (…) Dar, ştiţi, cel mai rău, fie că virusul a venit din laborator sau de la lilieci, e că a venit din China şi ar fi trebuit să-l oprească”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri