Caută
Close this search box.

Femeie cu handicap psihic grav, ţinută ca în lagăr de asistenta personală

dna

O femeie de 38 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, care suferă de un handicap psihic grav, a fost găsită de poliţişti ţinută închisă într-o anexă a locuinţei unei femei de 44 de ani din localitatea Tureac, care era angajată ca asistent personal al acesteia, potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Cazul a fost depistat în urma unei percheziţii domiciliare.

„La data de 6 mai, poliţiştii din cadrul Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale au efectuat trei percheziţii domiciliare, toate în localitatea Tureac, într-un dosar penal constituit iniţial pentru infracţiuni la regimurile armelor şi rutier.

Cu ocazia percheziţiilor, la una dintre locuinţe, poliţiştii au găsit o persoană cu handicap grav, care era ţinută închisă. Aceasta era încredinţată spre îngrijire unei femei în vârstă de 44 de ani, din localitatea Tureac care, împreună cu soţul ei în vârstă de 45 de ani, profitând de imposibilitatea de a se apăra, ar fi ţinut-o închisă, într-o anexă a locuinţei, în condiţii necorespunzătoare, punându-i sănătatea în pericol”, se arată în comunicatul IPJ Bistriţa-Năsăud.

În cauză s-a deschis dosar penal pentru lipsire de libertate, pe lângă acuzaţiile legate de infracţiuni la regimul armelor, substanţelor periculoase, protecţiei mediului şi rutier, care au stat la baza percheziţiilor domiciliare.

În noaptea de 8 spre 9 mai, faţă de asistenta personală a femeii de 38 de ani a fost luată măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile, în timp ce soţul ei a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar fiul lor, de 19 ani, a fost plasat sub control judiciar.

Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud, Crina Andreica, a declarat, pentru Agerpres, că instituţia a fost sesizată de poliţişti despre situaţia femeii cu handicap grav, la faţa locului fiind trimis un reprezentant care să analizeze cazul.

Femeia de 38 de ani se află încă din 2009 în îngrijirea asistentei personale, dar până acum nu au existat reclamaţii în legătură cu situaţia ei.

Potrivit Crinei Andreica, persoana cu handicap era ţinută într-o anexă aflată în continuarea locuinţei, unde avea un pat şi o sobă, în timp ce pentru nevoile fiziologice îi fusese pusă la dispoziţie o găleată.

Primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Şut, a precizat, pentru Agerpres, că, având în vedere că centrele rezidenţiale de stat nu fac internări în această perioadă, va încerca la începutul săptămânii viitoare să ia legătura cu un centru privat din judeţ, pentru ca femeia de 38 de ani să fie transferată acolo.

El a adăugat că, până la momentul transferului, persoana cu handicap va locui în continuare în aceeaşi gospodărie cu asistenta personală, aflată în prezent în arest la domiciliu, dar va fi monitorizată zilnic de un reprezentant al primăriei.

Soţul asistentei personale a deţinut fără drept o armă letală, de vânătoare, iar în locuinţă au mai fost găsite substanţe periculoase expirate, articole pirotehnice, 45 de litri de alcool şi o instalaţie artizanală de fabricat alcool.

Totodată, fiul asistentei personale este cercetat penal pentru că ar fi condus, în repetate rânduri, pe drumurile publice, un autoturism, fără a deţine permis de conducere şi aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri