Caută
Close this search box.

Haos în SUA: Violenţe în mai multe oraşe, victime şi arestări. Poliţistul implicat în moartea lui George Floyd, arestat

Poliţistul Derek Chauvin din Minneapolis a fost arestat vineri în legătură cu moartea lui George Floyd, afroamericanul al cărui deces a declanşat proteste în întreaga ţară, relatează DPA, Reuters şi AFP.

Comisarul John Harrington, din cadrul Departamentului de siguranţă publică din Minnesota, a declarat că Derek Chauvin a fost ridicat de autorităţile statului, potrivit media locale.

„Poliţistul implicat în moartea dl Floyd, care a fost identificat în persoana lui Derek Chauvin, a fost plasat în detenţie” de poliţia criminală, a declarat el. El este unul dintre cei patru poliţişti implicaţi în arestarea afroamericanului George Floyd.

Proteste cu victime si la New York

Decizia de a-l aresta pe Chauvin a fost luată după o a treia noapte de proteste violente din Minneapolis, în urma apariţiei, marţi, a unei înregistrări video în care poliţistul alb poate fi văzut ţinând genunchiul pe gâtul lui Floyd mai multe minute.

Protestele s-au extins în mai toate marile orașe americane, inclusiv Los Angeles, New York, Chicago și Denver. În unele locuri, acestea au degenerat grav și chiar s-au înregistrat victime după ce s-au folosit arme de foc, potrivit TVR.

Protestatarii au incendiat clădiri, iar guvernatorul local a cerut ajutorul Gărzii Naționale. Președintele Trump i-a numit huligani pe cei care fac acte de vandalism și a amenințat că autoritățile vor răspunde în forţă.

Protestatarii au ocupat o secție de poliție și apoi i-au dat foc. Acolo lucrau cei patru polițiști acuzați că au cauzat moartea bărbatului de culoare.

De trei zile, demonstranții furioși s-au bătut cu poliția și au vandalizat mai multe magazine, bănci și clădiri comerciale. Guvernatorul statului Minnesota a decretat ceea ce a numit stare de urgență pe timp de pace și a cerut ajutorul armatei.

“Este foarte multă durere şi nervozitate în oraşul nostru. Înţeleg asta, tot oraşul recunoaşte acest lucru. Dar ce am văzut în ultimele ore şi nopţi, toate acele acte de vandalism sunt absolut inacceptabile”, a declarat Jacob Frey, primarul orașului.

“De prea multe ori am fost nevoiţi să protestăm paşnic. Am ieşit cu pancarte şi nu am văzut nici un rezultat. Niciodată nu am văzut o condamnare când o persoană de culoare a fost ucisă de un poliţist alb”, susține unul dintre protestatari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri