Caută
Close this search box.

Infernul Nădlac. Întrebare:”Mai e undeva, în lume, așa ceva ca în România?” Răspuns ”NU”

Tensiune și exasperare maximă, sâmbătă, la Vama Nădlac, pe sensul de intrare în țară, unde a avut loc și un amplu protest spontan, probabil fără precedent. În primul weekend fără restricții de deplasare, oamenii au vrut să vină în țară, dar au fost nevoiți să stea ore în şir la coadă, chiar și 12 ore, ca să intre în România.

Asta în pofida faptului că autoritățile știau de multe zile că data de 15 mai vine cu relaxarea, că va fi un număr uriaș de mașini, dar, chiar dacă știau, nu au făcut, desigur, nimic, fiind luate … prin surprindere.

Nu există cuvintele pentru a descrie ce a fost la Nădlac, sâmbătă, 16 mai.

La un moment dat, a fost un grup de circa 100 de persoane a venit de undeva de la un kilometru depărtare, și-au lăsat mașinile acolo, în coloană, și au pătruns în punctul de trecere a frontierei, au scandat minute în șir lozinci împotriva autorităților, care, spun ei, nu s-au mobilizat așa cum s-ar fi așteptat. Au scandat „Hoții!” și au cântat „Deșteaptă-te române!”, în timp ce șoferii aflați în coada de mașini au claxonat.

Până la urmă, autorităţile au decis în cursul după-amiezii să mai deschidă un punct de trecere a frontierei, prin vama Borș.

În jurul orei 19:00, persista tensiunea, aglomerația și nervozitatea la vama Nădlac din județul Arad, potrivit corespondentului Digi24.

În imaginile transmise live, câteva zeci de persoane se văd stând la coadă, fără să respecte distanțarea fizică, unele chiar fără să aibă măști. Sunt persoane care vor să intre pe jos din Ungaria în România. Ele au venit până la vamă cu microbuze sau alte mijloace de transport și vor să treacă vama pe jos, pentru ca odată ajunse în România, să încerce să găsească un autobuz sau alte vehicule, pentru a merge către casele lor.

În ceea ce privește mașinile, pe toate cele șapte benzi deschise pentru autoturisme la Vama Nădlac era coadă. Sunt oameni care spun că așteaptă chiar și de 12 ore ca să ajungă în punctul de trecere a frontierei.

Autoritățile spun că situația s-a creat din mai multe motive, dar în primul rând, autoritățile maghiare au fost luate prin surprindere de acest flux mare de români care vor să intre în țară și nu au suplimentat destul de repede efectivele de polițiști de frontieră pentru a deschide mai multe artere de intrare prin vamă.

Mulți dintre cei care stau la coadă vin din diverse țări europene și spun că nu au avut nicio problemă când au trecut frontiera în alte țări, când au intrat în Austria sau Ungaria, de pildă. Au fost cumplit de frustrați că tocmai când au ajuns la granița României trebuie să aștepte ți nu oricum, ci câte 10-12 ore, fără a avea nicio siguranță nici măcar după acele ore!

Despre acest INFERN al nepăsării autorităților a întrebat, retoric și disperat, un conducător auto: ”Spuneți-ne și nouă, mai există altundeva, ÎN LUJME, așa ceva, atâta bătaie de joc?” Răspunsul, din ochii lui disperați, era clar…

Și pe sensul de ieșire din România au fost însă cozi, chiar și de 8 kilometri. Sunt oamenii care vor să plece înapoi în străinătate, la muncă, pe măsură ce mai multe țări au anunțat că își repornesc economia. Cozile, potrivit autorităților române, s-au format tot din cauza autorităților maghiare, pentru că la vama ungară sunt foarte multe formalități de îndeplinit. Cei din Ungaria vor să se asigure că fiecare persoană care le traversează țara este sănătoasă și de aceea trebuie să treacă printr-un soi de interviu epidemiologic, apoi trebuie să dovedească cu acte că are un loc de muncă acolo unde se duce sau că are rezidența în străinătate.

Sâmbătă, la ora 21:00, situația nu se schimbase prea mult la Nădlac. A crescut numărul persoanelor care stau la coadă pentru a intra pe jos în România. Sunt de ordinul sutelor, iar jandarmii încearcă în zadar să-i convingă să respecte cât de cât distanțarea fizică.

Între timp, autoritățile au deschis și Nădlac II, pe sensul de intrare spre Rom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri