Caută
Close this search box.

Internetul, luat cu asalt după uciderea în SUA a cercetătorului chinez care descoperise ceva important despre COVID-19

Uciderea în SUA a cercetătorului originar din China, care era foarte aproape de o descoperire importantă despre coronavirus, a alimentat teorii ale conspirației în întreaga lume.

Bing Liu, un profesor asistent în vârstă de 37 de ani la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, a fost găsit mort în casa sa sâmbătă.

Colegii au spus că era aproape de o „descoperire semnificativă” despre Covid-19, afirmația stârnind speculații online potrivit cărora ar fi fost asasinat, relatează BBC NEWS, citat de Digi24.

Dar poliția spune că a fost o crimă, urmată de sinucidere. Bing Liu a fost găsit cu mai multe răni provocate prin împușcare la cap, gât, tors și membre, în locuința sa din suburbiile orașului Pittsburgh, potrivit Departamentului de poliție locală.

Atacatorul a fost identificat ca fiind un inginer de software în vârstă de 46 de ani, Hao Gu. Autoritățile spun că acesta s-a sinucis după ce s-a întors în mașină. Ancheta a stabilit că a fost o crimă urmată de sinucidere după „o dispută îndelungată cu privire la un partener intim”.

Detectivii spun că există „zero dovezi” că acest caz este legat de activitatea de cercetare desfășurată de Liu și de actuala criză de sănătate publică.

Într-o declarație, colegii lui Liu spun că a fost un cercetător de excepție, care „era pe punctul de a face descoperiri semnificative” pentru înțelegerea mecanismelor celulare ale infecției cu coronavirus.

Ei regretă moartea lui Liu și s-au angajat să-i finalizeze cercetările „în efortul de a-i aduce un omagiu excelenței sale științifice”.

Speculaţii şi teorii ale conspiraţiei

„Oh, Dumnezeule”, a scris un utilizator de pe platforma de socializare chineză Weibo. „Pare o scenă desprinsă din Misiune imposibilă. Poate că a aflat că virusul provine dintr-un laborator american.”

Multe comentarii similare sugerează că Liu a fost ucis pentru că urma să dezvăluie misterul originii coronavirusului.

Oficialii chinezi și mass-media de stat au promovat anterior o teorie fără nici o bază reală, conform căreia virusul provine din SUA și că fost adus la Wuhan de soldații americani.

Multe comentarii de pe Weibo sugerează că originea chineză a lui Liu ar fi putut să-l pună în pericol în SUA, deși nu a apărut nici o dovadă că acesta a fost vizat.

Global Times, un site afiliat mass-mediei de stat chineze, a publicat un articol despre diverse speculații legate moartea lui Liu. Între timp, pe Twitter, unii au speculat nefondat că guvernul chinez ar fi putut juca un rol în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri