Caută
Close this search box.

ÎPS Pimen va fi înmormântat vineri, la Mănăstirea Putna, cu sunet de bucium, pe muzica lui Enescu si Ciprian Porumbescu

IPS Pimen va fi înmormântat vineri, la mănăstirea Sihăstria Putnei, așa cum i-a fost dorința.

Sicriul cu trupul ÎPS Pimen a fost dus miercuri seara la mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava.

Cortegiul funerar a fost întâmpinat în curtea mănăstirii de un sobor de preoți, în frunte cu Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și cu Episcopul Vicar Damaschin Dorneanu, cel care a fost mâna dreaptă a părintelui Pimen în ultimii ani. Credincioșii au aprins lumânări și au depus coroane de flori, respectând regulile de distanțare socială și au participat la o slujbă în curtea Catedralei Arhiepiscopale.

Oamenii veniți să iși ia rămas bun de la ÎPS Pimen au stat la distanta unii de altii, asa cum i-au sfatuit preotii si au ascultat in tacere slujba, a transmis TVR.

ÎPS Pimen, răpus de noul coronavirus la 90 de ani, va fi înmormântat mâine, la mănăstirea Sihastria Putnei. Ceremonia va avea loc într-un cadru restrâns, asa cum cer regulile impuse în timpul stării de alertă.

Născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu din Buzău, Înaltpreasfințitul Pimen a primit la botez numele Vasile. A fost pe rând, monah, stareț, paroh, reprezentant al Patriarhiei Române la Ierusalim, episcop vicar, apoi arhiepiscop timp de 28 de ani. Cu binecuvatarea sa, 14 centre de îngrijire sunt acum casă și familie pentru cei singuri și aflați în suferință.

În 2012, Înalta Curte a decis definitiv că IPS Pimen a colaborat cu securitatea regimului ceaușist, sub numele de Petru și Sidorovici. A fost totuși, unul dintre cei mai iubiţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Cu două săptămâni înainte de a ajunge la spital, ierarhul se ruga pentru cadrele medicale care luptau cu virusul.

Înaltul ierarh era pregătit pentru trecerea la cele veșnice, așa cum a mărturisit într-un interviu acordat anul trecut. Își dorea să fie înmormântat pe plaiurile bucovinene, iar la mormânt să se audă, în surdină, Rapsodia Română a lui George Enescu, balada lui Ciprian Porumbescu și sunetul de bucium.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri