Caută
Close this search box.

Lăcomia Patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse stârneşte revolta clerului

patriarhul kirill

Clerul Mitropoliei din Samara șterge pe jos cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care-l acuză că îi taxează la sânge pe preoți, sub pretextul întreținerii Patriarhiei, dar și că își bate joc într-o măsură atât de mare de Biserică și de preoți, încât acestora din urmă a ajuns să li se facă rușine de enoriași.

”Nu vă puteți comporta în felul acesta cu noi! Mulți ani v-am întreținut și v-am împlinit toate capriciile și dorințele. În cele din urmă, a venit momentul să ne sprijiniți. Avem și familii care vor să mănânce. Dar noi, spre deosebire de Dumneavoastră, nu avem nimic de vândut. Nu avem mașini, ceasuri și iahturi scumpe”, au răbufnit reprezentanții clerului din Samara, într-o scrisoare deschisă adresată lui Kirill.

Amintim că vicepremierul bulgar Valeri Simeonov l-a acuzat public pe Kirill că e agentul KGB ”Mihailov”, care ascunde în spatele sutanei o prolifică și îndelungată carieră de interlop (desfășurată cu voie de la Kremlin), în care contrabanda cu alcool și țigări a jucat un rol primordial.

Vă prezentăm devastatoarea scrisoare adresată lui Kirill:

„Sfinția Voastră, Hristos a înviat!

Permite-ne nouă, simpli preoți de la sat, să ne întrebăm: de când a încetat ipocrizia să fie un păcat? Pe data de 29 martie a fost primul apel oficial al Dumneavoastră către credincioși în legătură cu faptul că nu au participat la slujbe din cauza situației dificile din țară. Dumneavoastră, în calitate de șef al Bisericii Ortodoxe Ruse, ați fost foarte convingător și, bineînțeles, ați influențat multe persoane. Practic, locuitorii din sate și centre regionale, unde slujim direct, V-au ascultat și nu mai vizitează bisericile.

Începând cu 30 martie, în eparhia noastră, în multe biserici s-au ținut slujbe doar cu participarea preoților, a soțiilor și a copiilor lor. În cea de-a cincea și a șasea săptămână a Postului, care includea astfel de sărbători precum Buna Vestire, Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor, bisericile erau goale. De regulă, în parohiile rurale, majoritatea enoriașilor sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani cărora copiii lor le-au interzis categoric să părăsească locuințele și cu atât mai mult să viziteze bisericile în perioada de izolare, temându-se de sănătatea lor. Nu ar trebui să fim comparați cu parohiile orașului. În orașe, a fost mai ușor să se incalce regulile și să se asiste la închinare. Mulți dintre noi am ținut slujba de Înviere fără enoriași, cu porțile închise și înconjurați de poliție. Este clar că din punct de vedere moral, noi, preoții, am fost distruși absolut. Dar am acceptat o astfel de poziție ca voia lui Dumnezeu și am continuat să slujim.

Acum ne îndreptăm direct către ipocrizie: V. Legoyda Legoyda [șeful Departamentului de Relații Publice al Bisericii Ortodoxe Ruse și responsabilul interimar al serviciului de presă al Patriarhiei Ruse – n. n.] a declarat întregii țări cât de dificil este pentru preoți din punct de vedere financiar, că merită să fim compătimiți și ajutați. Firește, apelul său a fost către oamenii simpli ortodocși, aceleași victime ca noi. Dumneavoastră, Sfinția Voastră, ați apelat la Mishustin [Prim-ministrul Rusiei – n n.] cu o solicitare de a exonera toate parohiile de la plata facturilor de utilități (nu este clar care sunt parohiile exact – cu toții am primit deja facturi în eparhia noastră). Dumneavoastră, Sfinția Voastră, ai recunoscut că bisericile au pierdut venituri. Și în multe biserici există angajați cărora trebuie să le plătim salariile la sfârșitul lunii. Cât de atent și părintesc arată toate acestea. La televizor și în toată țara, ați arătat îngrijorare pentru noi preoți simpli, dar, de fapt, s-a dovedit a fi un joc pentru public.

O scrisoare a fost trimisă fiecărei eparhii din mitropolia noastră, Samara, solicitând ca toate taxele pentru întreținerea Patriarhiei să fie plătite integral, până la ultima rublă. Cum să înțelegem acest lucru? Chiar credeți că suntem în măsură să plătim toate taxele în această situație? Vă strigăm din toate puterile: nu există bani, nu vă putem plăti! Fiți tatăl nostru adevărat și nu tatăl vitreg! Trimiteți scrisori oficiale către toate eparhiile și anulați complet toate contribuțiile pentru aprilie, mai și iunie, toate planurile pentru achiziționarea de lumânări, obiecte bisericești și cahor [vin liturgic folosit în spațiul de influență Rusă, adoptat oficial în timpul țarului Petru cel Mare printr-o decizie a unui Sinod local din 1733 – n. n.]. Bisericile au într-adevăr mari probleme. Arătați-ne că nu totul este atât de rău în Biserica Ortodoxă Rusă, că Dumneavoastră, Sfinția Voastră, purtați cu merit acest titlu! Nu vă puteți comporta în felul acesta cu noi! Mulți ani V-am întreținut și V-am împlinit toate capriciile și dorințele. În cele din urmă, a venit momentul să ne sprijiniți. Avem și familii care vor să mănânce. Dar noi, spre deosebire de Dumneavoastră, nu avem nimic de vândut. Nu avem mașini, ceasuri și iahturi scumpe. Avem doar credință în Dumnezeu și nădejde în ajutorul Său. Pe toți cei care suntem datori cu taxe, nu ne demiteți, pentru că nu va fi nimeni care să slujească. Sperăm cu adevărat că vom fi auziți!

Adevărat a înviat!

Chiar credeți că suntem în măsură să plătim toate taxele în această situație? Vă strigăm din toate puterile: nu există bani, nu vă putem plăti! Fiți tatăl nostru adevărat și nu tatăl vitreg!

Postfața autorilor: Acesta este adevărul vieții în Mitropolia noastră, Samara (și mai precis, în patru din cele cinci episcopii), precum și în Mitropoliile Ulyanovsk, Nizhny Novgorod, Tatarstan, Chuvashia, se întâmplă astfel de grozăvii. Mai mult, în ziua de Paști, preoții acestor eparhii au primit mesaje și apeluri prin care se solicită felicitarea patriarhului cu Învierea lui Hristos și transferul unei anumite sume de bani pe cardul său. Acest lucru a fost argumentat de faptul că domnii noștri obișnuiesc să primească plicuri și nu este permis să încalce această tradiție. Desigur, mulți preoți au făcut exact asta. Și ce să facem?!

Doamne, îți scriem o scrisoare, dar noi înșine suntem atât de rușinați de oameni pentru ce se întâmplă în Biserica noastră. Chiar și în această situație dificilă, patriarhul și domnii nu au primit-o ca pedeapsa lui Dumnezeu pentru pierderea conexiunii cu realitatea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri