Caută
Close this search box.

Ludovic Orban: Urmează cele mai mari investiţii din istorie VIDEO

guvernul

Premierul Ludovic Orban a anunţat ce măsuri pregăteşte Guvernul pentru perioada imediat următoare pentru a relansa dezvoltarea economiei. „Sumele pentru invesţiile publice vor fi mai mari decât au fost vreodată în istorie”, a anunţat premierul.

Principalele măsuri:

Măsuri economice la care ne gândim: La acest moment evaluăm resursele financiare pe care le putem accesa în perioada următoare – resurse din bugetul de stat, din fonduri UE, din credite care pot fi luate din sistemul bancar din România, de pe piaţa internaţională.

Ne gândim la emisiuni de obligaţiuni, în care să implicăm oamenii, de genul „Români pentru români”. Avem posibilitatea de a apela la credite şi de a implica Fondul European de Investiţii în susţinerea unor proiecte. De asemenea, urmărim un program amplu de investiţii de stat.

Avem posibilitatea de a obţine finanţări de la BERD, Banca Mondială, BERD a luat decizia de a susţine un program în România, de patru miliarde de euro, pentru mediul public şi privat.

Am pornit de la zero în provinta producţiei de echipamente. Astăzi, există 23 de companii autorizate să producă măşti, majoritatea măşti chirurgicale. Avem mare nevoie, pentru că din 15 mai va fi obligatorie purtarea de măşti.

60 de companii au fost autorizate să producă combinezoane şi în jur de 100 de companii autorizate să producă biocide şi care sunt foarte aproape să satisfacă cerea internă

Suntem pregătiţi să oferim condiţii pentru relocarea unor companii, pot fi un motor important.

Pregătim câteva măsuri, pe modelul IMM Înveşt, printr-un act normativ vom crea un mecanism de garantare pt capitalul de lucru şi investiţii şi pentru companiile mari care nu pot accesa IMM Înveşt. E foarte important, pentru că sunt multe companii mari care chiar dacă şi-au suspendat pe perioada scurtă, cum e Ford, Pirelli, Dacia – îşi reiau activitatea după o scurtă întrerupere, vrem să susţinem aceste companii, va deveni operaţional o schemă de ajutor de stat pe care am primit sprijinul Comisiei Europene

Încă resimţim efectele OUG 114, care a aruncat în aer ppretul la gaz şi la energie electrică. A doua pârghie pe care o vom folosi pt susţinerea investiţiilor – greenfield, realizate de companii noi sau companii active pe piaţa românească

Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcţionează în cinci ţări europene – Germania, Italia, Polonia – e în curs de implementare. E o schemă de garantare şi implicare în asigurarea creditului comercial. În România avem o problemă mare, pentru că nu avem o bursă de valori dezvoltată

Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, cel dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare de la stat, listat la bursă şi a permis achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat – îl gândim pe mai multe zone, pentru a susţine dezvoltarea în mai multe domenii, unde e potenţial de dezvoltare şi unde companiile pot fi susţinute în proiecte de investiii.

Tot legat de programul de relansare, vă anunţ că obiectivul e să creştem masiv investiţiile publice, în toate tipurile de infrastructură – Transport, Energetică, de Sănătate. Am semnat cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale, vor fi moderne şi vor beneficia de finanţare europeană.

Obiectivul e să depăşim 6% din PIB alocat investiţiilor publice. Sumele pentru invesţiile publice vor fi mai mari decât au fost vreodată în istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri